Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, a vorbit la Şcoala de Vară a PDL de la Costineşti despre necesitatea aplicării legii descentralizării, arătând că PDL nu doreşte înlocuirea Guvernului de la Bucureşti cu 41 de guverne mai mici.
"Noi şi colegii de guvernare aveam viziuni diferite despre descentralizare. PDL nu doreşte să înlocuiască Guvernul de la Bucureşti cu 41 de guverne mai mici. Un guvern puternic este cel care transmite autoritate şi fonduri către teritoriu, către primăria şi consiliul local. (..) Nu dorim să înfiinţăm guverne locale. Altfel nu vom face descentralizare, ci un fel de baroniat, un cuvânt foarte la modă", a spus Blaga.
El a continuat: "Dacă nici acum nu facem descentralizare, când preşedintele României a fost primar, primul-ministru, primar la Cluj, majoritatea membrilor Guvernului am trecut prin funcşii publice, de jos până- sus, atunci nu mai facem nimic".
Vasile Blaga a menţionat că acest guvern îşi propune să treacă peste orice orgolii şi să facă descentralizarea, ministerele având obligaţia ca, împreună cu Ministerul Finanţelor, să finalizeze până la 30 septembrie standardele de cost pentru fiecare serviciu public.
"Nu se mai amână absolut nimic, pentru că tot timpul este loc de mai bine. Totdceauna se caută soluţii pentru mai bine, dar hai să înceapă adevărat şi în ţara noastră", a mai spus Blaga.
Ministrul PDL a acuzat pe numiţi demnitari că "una spun când sunt la putere şi una spun când sunt în opoziţie".
"Una spun când au funcţii publice şi alta spun după ce stau cu funduleţul pe scaunul de ministru”, a precizat Blaga, adăugând că şi în acest domeniu lucrurile vor intra în normalitate.
El a vorbit despre necesitatea transferării de autoritate către administraţiilor locale. "Un guvern, indiferent de cât de performant este, de ce coloratură are, oriunde în lumea asta, este un mecanism greoi, dar dacă la acest motor mare ataşezi peste 300 de motoraşe, care sunt administraţiile publice locale, lucrurile vor merge mult mai bine", a mai spus ministrul Dezvoltării Regionale.
"Azi-noapte, Guvernul şi-a asumat răpsunderea pe trei legi importante, legea salarizării unice, legea restructurării agenţiilor şi legea educaţiei naţionale. Nu sunt legi, în special primele două, extrem de populare, dar cu toate că suntem în faţa unei campaniii electorale extrem de importane, Guvernul Boc a decis să facă aceste lucruri extrem de importante", a declarat Blaga.
În privinţa legii educaţiei, Vasile Blaga a spus că lucrurile sunt clare, dincolo de "discursurile politice şi politicianiste": "Ne asumăm răspunderea pe o lege care răspunde întrutotul Pactului Naţional pentru Educaţie şi semnat de toate partidele parlamentare şi strategiei comisiei Miclea", a arătat el.