România ocupă locul patru în Uniunea Europeană în funcţie de scădere economică înregistrată în al doilea trimestru, de 8,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ritm de aproape două ori mai rapid decât cel al blocului comunitar, de 4,7%, potrivit Eurostat.
Economia a scăzut în trimestrul al doilea cu 8,7% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 1,1% faţă de primele trei luni ale anului în curs, potrivit datelor revizuite prezentate marţi de Institutul Naţional de Statistică. Datele provizorii publicate de institut pe 13 august indicau o reducere a PIB în termen reali de 8,8%, comparativ cu perioada similară din 2008, şi de 1,2% faţă de trimestrul anterior.
Dintre cele 18 state prezente în raportul Eurostat, doar Polonia a consemnat o evoluţie pozitivă a economiei în perioada aprilie-iunie, de 1,4%, faţă de acelaşi interval al anului trecut. Cele mai grave reduceri ale Produsului Intern Brut (PIB) le-au avut Lituania (20,4%), Letonia (18,2%) şi Estonia (16,6%). Grecia a consemnat cea mai mică scădere a economiei în al doilea trimestru, de 0,2%, fiind urmată de Cipru (0,7%) şi Franţa (2,6%).
În Germania, cea mai mare economie a Europei, PIB a scăzut cu 5,9%. În Italia şi Suedia, indicatorul a coborât cu 6% şi respectiv 6,3%, iar în Marea Britanie şi Spania cu 5,5% şi 4,2%.
În funcţie de scăderea economiei din al doilea trimestru, în raport cu primul, România (1,2%) se plasează pe locul cinci în UE, după Lituania (9,8%), Estonia (3,7%), Ungaria (2,1%) şi Letonia (1,6%). Creşteri ale PIB au înregistrat Slovacia (2,2%), Polonia (0,5%), Germania, Grecia, Franţa şi Portugalia (0,3%). Singurul stat în care economia a stagnat a fost Suedia. La nivelul blocului comunitar, PIB s-a comprimat cu 0,2%.
În zona euro, economia a scăzut cu 4,7% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, şi cu 0,1% în raport cu primele trei luni.
Datele prezentate de Eurostat referitoare la România, Slovacia şi Estonia nu sunt ajustate sezonier.