Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 sep 2009 - Anul XIV, nr. 205 (4191)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pensionarii obligaţi să opteze în 15 zile între remuneraţia statului şi pensia peste salariul mediu

Miercuri, 2 Septembrie 2009 (17:04:49)

Pensionarii care lucrează în sistemul public vor fi obligaţi să opteze, în scris, într-un interval de două săptămâni, între suspendarea pensiei pe durata activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, dacă nivelul pensiei aflate în plată depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie.

Prevederea este inclusă într-un proiect de lege prezentat săptămâna trecută de MEDIAFAX şi discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, în vederea asumării răspunderii în faţa Parlamentului.

În cazul în care nivelul venitului realizat din pensiile nete cumulate este mai mare decât nivelul salariului mediu brut pe economie, persoana are obligaţia de a-şi exprima opţiunea, în scris, în termen de 15 zile zile de la data intrării în vigoare a legii, cu privire la menţinerea în plată a pensiei faţă de cuantumul căreia este permis cumulul.

Dacă nivelul pensiei este sub cel al salariului mediu brut pe economie, acesta va putea fi cumulat cu veniturile realizate din exercitarea unei activităţiu pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcţie.

Suma economisită la bugetul de stat, în 2009, prin interzicerea cumulului pensiei mai mare decât salariul mediu brut pe economie cu salariul este de 60 de milioane de lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului, din totalul de peste 25 de milioane de lei, plătiţi în prezent pentru acest cumul.

În nota de fundamentare a proiectului de lege se precizează că economia va fi în 2010 de 65 de milioane de lei, în 2011 de 70 de milioane de lei, în 2012 de 75 de milioane, în 2013 de 80 de milioane de lei.

În prezent, suma totală plătită pentru cumulul pensiei cu salariul este de 25.544.995 de lei.

Neîndeplinirea obligaţiei privind exprimarea opţiunii în termenul prevăzut constituie cauză de încetare de drept a raporturilor de muncă stabilite în baza contractului individual de muncă sau a actului de numire în funcţie, precum şi a raporturilor de serviciu.

În cazul în care termenul este respectat, plata pensiei/pensiilor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a fost exprimată opţiunea pentru continuarea activităţii.

În proiect se precizează că sumele încasate necuvenit cu titlul de pensie se recuperează de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescripţie.

Angajatorul are obligaţia de a lua măsurile necesare în cazul constatării nerespectării de către angajat a termenelor prevăzute de lege, iar încălcarea prevederilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.500 la 5.000 de lei, sancţiune aplicată de inspectoratele teritoriale de muncă.

Prevederile acestei legi se aplică în mod corespunzător şi beneficiarilor de pensie de serviciu stabilite prin legi speciale.

Comisia de Muncă din Senat sesiza, la începutul lunii iunie, Guvernul asupra unor neconcordanţe între motivaţie şi legea cumulului pensiei cu salariul, cerând să precizeze dacă doreşte suspendarea pensiei integrale sau doar a diferenţei de sumă care depăşeşte plafonul salarial, ministerul de resort susţinând prima variantă.

Termenul de intrare în vigoare a legii era stabilit iniţial pentru 1 iunie 2009, dată deja depăşită, Ministerul Justiţiei avertizând că menţinerea acestui termen ar putea avea efecte de retroactivitate.

Comisia de Muncă din Senat solicita Guvernului un nou punct de vedere cu privire la proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale, arătând că trebuie clarificate aspecte referitoare la opţiunile pe care le au persoanele care lucrează şi au o pensie mai mare decât salariul mediu brut pe economie.

Astfel, proiectul de lege care a fost supus spre dezbatere Parlamentului prevede menţinerea pensiei aflate în plată în condiţiile renunţării la veniturile salariale sau menţinerea veniturilor salariale în condiţiile suspendării plăţii sumei pensiei nete care depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie.

Ministerul Muncii a răspuns că susţine menţinerea pensiei nete aflate în plată în condiţiile renunţării la veniturile salariale sau acordarea salariului în condiţiile suspendării integrale a pensiei nete aflate în plată.

Guvernul a decis, în luna aprilie, printr-un proiect de lege, să permită cumulul pensiei cu salariul plătit de stat doar în cazul persoanelor care au o pensie netă în limită maximă echivalentă cu salariul mediu brut pe economie, stabilit în prezent la aproximativ 1.700 de lei, şi să interzică acest cumul pentru persoanele cu o pensie peste acest plafon.

Comisia Naţională de Prognoză indică un salariu mediu brut de 1.693 lei, în 2009, şi de 1832 lei, pentru 2010.

Conform acelui proiect, pensionarii erau obligaţi ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, să opteze în scris între suspendarea plăţii sumei pensiei nete aflate în plată care depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie, pe durata exercitării activităţii, sau menţinerea pensiei aflate în plată, în condiţiile încetării raportului de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii obligaţi să opteze în 15 zile între remuneraţia statului şi pensia peste salariul mediu.
 Vizualizări articol: 661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pensionarii obligaţi să opteze în 15 zile între remuneraţia statului şi pensia peste salariul mediu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei