Conducerea CNS a făcut publice proiectele de hotărâri care vor fi votate de aleşii locali din secuime la adunarea de sâmbătă, de la Odorheiu Secuiesc, acestea vizând adoptarea imnului, a drapelului, a statutului, a stemei şi a semnului distinctiv regional ale Ţinutului Secuiesc.
Preşedintele pe probleme de comunicare al Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că la adunarea aleşilor locali din secuime de sâmbătă vor fi votate şase proiecte de hotărâri, primul referindu-se la susţinerea proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc elaborat de CNS.
Un alt proiect de hotărâre are în vedere organizarea de referendumuri locale în fiecare unitate administrativ-teritorială din secuime, "în vederea creării premiselor înfiinţării unităţii administrativ-teritoriale autonome Ţinutul Secuiesc".
Conducerea CNS a precizat că, în cazul în care această iniţiativă va fi anulată în justiţie, se va adresa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru a "convinge" autorităţile române să îşi respecte angajamentele internaţionale asumate.
Al treilea proiect de hotărâre se referă la adoptarea simbolurilor Ţinutului Secuiesc.
"Imnul Ţinutului Secuiesc este cel folosit de zeci de ani, compus de către Mihalik Kálmán pe textul lui Csanády György", se arată într-un comunicat postat pe site-ul CNS.
Potrvit sursei citate, stema Ţinutului Secuiesc este cea adoptată de CNS în 17 ianuarie 2004, iar drapelul Ţinutului Secuiesc este acela adoptat la data menţionată, tot de CNS (înfăţişează Soarele şi Luna de culoare galbenă, pe un fond albastru deschis - n.r.)
Semnul distinctiv regional al Ţinutului Secuiesc este SIC, iar acesta semnifică, potrivit lui Ferencz Csaba, "soarele, luna şi împlinirea, pe fond albastru ca cerul".
Conform sursei citate, autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc vor acorda tot sprijinul ca aceste simboluri să fie înregistrate la Organizaţia Internaţională de Standardizare.
Totodată, conducerea CNS solicită autorităţilor locale din regiune să depună "toate eforturile" ca însemnele Ţinutului Secuiesc să fie folosite de instituţiile publice aflate în subordine, "în mod adecvat şi cu respectarea demnităţii colectivităţii".
O altă propunere are în vedere asocierea autorităţilor administraţiei publice locale din scaunele secuieşti în opt asociaţii, în vederea reprezentării şi protejării intereselor lor regionale specifice, precum şi pentru realizarea unor programe comune.
În opinia CNS, cele opt asociaţii ar urma să fie: Scaunul Micloşoara-Brădăuţ, cu sediul la Baraolt, Scaunul Ciuc, cu sediul la Miercurea Ciuc, Scaunul Gheorgheni, cu sediul la Gheorgheni, Scaunul Kezdi, cu sediul la Târgu Secuiesc, Scaunul Mureş, cu sediul în Târgu Mureş, Scaunul Orbai, cu sediul la Covasna, Scaunul Sepsi, cu sediul la Sfântu Gheorghe, Scaunul Odorhei, cu sediul la Odorheiu Secuiesc.
Totodată, se doreşte ca adunarea aleşilor locali din Ţinutul Secuiesc să devină un for decizional similar Parlamentului, care să se întrunească cel puţin o dată pe an "până la obţinerea autonomiei prin lege".
Aleşii locali participanţi la întâlnirea de sâmbătă vor proclama şi o declaraţie privind reforma administrativă.
"Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decât ca o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale fireşti, formate în cursul istoriei. La reîmpărţirea administrativ-teritorială a României trebuie avut în vedere principiul european conform căruia o regiune nu se marchează, ci se recunoaşte", se arată în documentul CNS.
Aleşii locali vor mai discuta despre reprezentarea "aspiraţiei la autonomie a Ţinutului Secuiesc" în structurile Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene.
Potrivit lui Ferencz Csaba, pentru adunarea aleşilor locali din Secuime, CNS a trimis 2.159 de invitaţii parlamentarilor, primarilor, consilierilor locali şi judeţeni.
Evenimentul organizat de CNS are loc sâmbată, la ora 11.00, la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc, la o zi după o manifestare similară, organizată de UDMR şi CNMT, la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc.