Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 aug 2009 - Anul XIV, nr. 200 (4186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zece la sută dintre copiii sub trei ani vor beneficia de servicii de zi până în 2013 - proiect

Joi, 27 August 2009 (14:08:27)

Aproximativ 65.000 de copii sub trei ani, reprezentând zece la sută din numărul total, ar trebui să beneficieze până în 2013 de servicii de îngrijire pe timpul zilei, potrivit unui proiect de lege, care prevede înfiinţarea în acest sens de creşe, centre de zi şi servicii de baby-sitter.

Proiectul de lege privind serviciile de îngrijire şi educare a copiilor pe timpul zilei, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), prevede înfiinţarea a trei tipuri de servicii destinate copilului - creşe, centre de zi şi servicii de baby-sitter.

Iniţiatorii proiectului arată, în fundamentarea bugetului, că, potrivit analizei situaţiei actuale, costul mediu lunar pentru fiecare copil din creşe este de 800 de lei, incluzând cheltuieli de hrană şi întreţinere personal, şi estimează că ar putea creşte, în acest an, la 1.000 de lei.

De asemenea, potrivit estimărilor, în 2013 ar fi necesare 450 de creşe pentru îngrijirea numărului de copii estimat, faţă 272 existente în 2007, când numărul total al copiilor cu vârste sub trei ani era de 855.339.

Din calculele făcute de reprezentanţii MMFPS, costul pentru crearea unei creşe noi a fost stabilit la 270.000 de lei, urmând să fie luată în considerare rata inflaţiei prognozată pentru următorii ani.

Potrivit documentului, creşele vor dispune de infrastructură şi personal adecvat asigurării activităţilor de îngrijire şi educare pe timpul zilei a copiilor care au între trei luni şi trei ani. De asemenea, centrele de zi vor avea infrastructura şi personalul necesare derulării activităţilor de îngrijire şi educare pe timpul zilei a copiilor de până la 18 ani şi, după caz, de recuperare şi reintegrare socială, precum şi de consiliere şi informare destinate reprezentanţilor legali. Serviciile de baby-sitter vor putea fi asigurate de persoane fizice autorizate care desfăşoară activităţi de îngrijire şi educare a copiilor la domiciliu.

"Personalul nu va fi nici medical, nici didactic, ci va trebui să fie specializat pentru desfăşurarea activităţilor specifice. Este reglementată pregătirea pe care trebuie să o aibă personalul (în domeniul pedagogic/al ştiinţelor educaţiei, în specializarea educaţia şi îngrijirea copilului)", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Serviciile de îngrijire vor fi furnizate pe parcursul întregului an, programul acestora trebuind să fie flexibil, în funcţie de programul de lucru al părinţilor. Va fi însă exclusă îngrijirea săptămânală, iar îngrijirea peste noapte va putea fi asigurată numai în cazuri excepţionale.

Prin proiectul de act normativ sunt introduse şi reglementări privind atribuţiile persoanelor juridice care oferă sau intermediază serviciile de baby-sitting. Acestea vor asigura formarea baby-sitteri-lor şi respectarea de către aceştia a unor condiţii care să garanteze siguranţa şi calitatea îngrijirii copiilor.

Toate tipurile de servicii vor putea fi publice sau private, însă vor trebui să respecte aceleaşi standarde de calitate.

Autorităţile administraţiei publice locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti vor fi obligate să înfiinţeze şi să organizeze servicii de îngrijire şi educare a copiilor pe timpul zilei, precum şi de asigurare a funcţionării acestora.

Potrivit proiectului, pentru finanţarea serviciilor va fi introdusă şi contribuţia părinţilor, în funcţie de venit, de numărul de copii şi de alte circumstanţe legate de situaţia economică a familiei.

Astfel, reprezentanţii legali sunt obligaţi la plata unei contribuţii, a cărei valoare este stabilită în funcţie de numărul de copii din familie şi de venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat pe perioada de şase luni anterioară înscrierii copilului într-un serviciu, fără a depăşi 30 la sută din costul copilului în serviciu.

"Sunt scutiţi de la plata contribuţiei, sarcina fiind preluată de bugetul local, reprezentanţii legali care au copii ce sunt expuşi riscului de separare de familie şi au aprobate planuri de servicii", se arată în proiect.

Documentul prevede şi măsuri tranzitorii privind reorganizarea serviciilor existente, astfel încât cele care funcţionează la data intrării în vigoare a legii vor fi obligate să se reorganizeze în termen de un an.

Iniţiatorii proiectului de act normativ susţin că prin implementarea legii, pe lângă stimularea întoarcerii şi menţinerea femeilor pe piaţa forţei de muncă, vor fi create şi noi locuri de muncă, iar prin reglementările introduse va putea fi realizată o corectă fundamentare şi distribuire a fondurilor destinate îngrijirii şi educării copiilor pe timpul zilei.

Totodată, proiectul de lege va crea cadrul legal care va permite dezvoltarea de către agenţi economici sau alţi angajatori a unor servicii de îngrijire şi educare pe timpul zilei pentru copiii angajaţilor.

"Aceştia ar trebui să fie însă stimulaţi să înfiinţeze astfel de servicii, prin oferirea unor facilităţi fiscale. La art. 21 alin. (3) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt prevăzute ca având deductibilitate limitată cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la doi la sută aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Sunt incluse aici cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi sau unităţi aflate în administrarea contribuabililor, grădiniţe, creşe, tichete de creşă. Acest articol ar trebui modificat, în sensul includerii cheltuielilor legate de înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor de îngrijire şi educare a copilului pe timpul zilei", se mai arată în nota de fundamentare.

Efortul suplimentar pentru bugetul de stat în vederea asigurării serviciilor de îngrijire a fost estimat la 9.884.458 lei în 2009, la 38.953.413 lei în 2010, la 124.550.456 lei în 2011, la 231.012.159 lei în 2012 şi la 340.280.574 de lei în 2013.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2010.

Documentul va fi în dezbatere publică până în 5 septembrie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zece la sută dintre copiii sub trei ani vor beneficia de servicii de zi până în 2013 - proiect.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zece la sută dintre copiii sub trei ani vor beneficia de servicii de zi până în 2013 - proiect0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei