Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 25 aug 2009 - Anul XIV, nr. 198 (4184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii cer premierului amânarea răspunderii pe legea unică până după 15 octombrie

Marţi, 25 August 2009 (19:33:13)

Sindicaliştii solicită premierului Emil Boc amânarea asumărării răspunderii pe legea unică până în a doua jumătate a lunii octombrie, deoarece trebuie stabilite mediile ponderate pe grupele mari de bugetari, iar la nivelul fiecărui ordonator de credit să fie refăcuţi coeficienţii de ierarhizare.

Cele cinci confederaţii sindicale - "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, CNSLR-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Meridian - au transmis prim-ministrului, la întâlnirea de marţi, de la Guvern, punctul de vedere comun referitor la proiectul legii salarizarii unice în sistemul bugetar, subliniind că există deficienţe şi nu se respectă acordul referitor la evoluţia salariului minim.

Reprezentanţii salariaţilor vor introducerea în textul legii unice a salariilor minime pentru următorii cinci ani conform acordului din 2008 şi un mecanism de corecţie în funcţie de evoluţia salariului mediu, precum şi amânarea asumării răspunderii guvernamentale pe acest act normativ până în a doua jumătate a lunii octombrie.

Sindicaliştii spun că, în această perioadă, trebuie stabilite, împreună cu toate sindicatele, mediile ponderate pe grupele mari de bugetari (învăţământ preuniversitar, învăţământ universitar, sănătate, administraţie publică, ordine publică, armată, justiţie). Totodată, potrivit sindicaliştilor, la nivelul fiecărui ordonator de credit trebuie să fie refăcuţi coeficienţii de ierarhizare, corectând deficienţele şi stabilind aceşti coeficienţi astfel ca să rezulte pe domeniul de activitate media ponderată stabilită.

Sindicaliştii solicită respectarea acordului din 2008 referitor la evoluţia salariului minim brut pe economie, astfel încât raportul dintre salariul mediu brut pe economie şi salariul minim brut pe economie să fie egal cu 2 în anul 2014.

Cele cinci confederaţii susţin că proiectul de lege nu conţine introducerea tuturor mecanismelor de salarizare promovate prin legi speciale, aceste prevederi trebuind eliminate din aceste legi speciale (de exemplu Legea 221/2008).

Sindicaliştii reclamă şi nerespectarea celor nouă criterii de evaluare convenite în ierarhizarea propusă, coeficienţii propuşi nereflectând toate criteriile de evaluare (de exemplu incompatibilitatea, conflictul de interese), nerespectarea echivalărilor orizontale la cele trei comprimări făcute.

Liderii confederaţiilor sunt nemulţumiţi şi de lipsa unei decizii legate de importanţa domeniului de activitate, prin stabilirea unei clasificări a salariilor medii ponderate între domeniile de activitate bugetare.

În proiect nu se respectă coeficienţii minimi stabiliţi conform şi Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional (de exemplu studiile superioare pleacă de la coeficientul minim 2), susţin sindicaliştii.

"Există o separare între coeficienţii funcţiilor de conducere şi coeficienţii funcţiilor de execuţie, care nu conduce la motivarea personalului. Drepturile marginale legate de salarizare nu sunt reglementate unitar (de exemplu prima de vacanţă sau tichetele de vacanţă, orele suplimentare, tichetele de masă)", au spus sindicaliştii premierului.

Introducerea în corpul legii de salarizare unitară a unor reglementări care nu au legătură cu subiectul actului normativ, cum ar fi mecanismele de decontare a deplasărilor, chiria, este o altă nemulţumire a reprezentanţilor salariaţilor.

Preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, marţi, la finalul întâlnirii de la Guvern pe tema legii unice de salarizare, că proiectul legislativ va fi "uşor modificat", joi, la Ministerul de Finanţe.

Hossu a spus că sindicaliştii au semnalat deficienţe ale actualului text, iar joi comisii formate din sindicate şi patronate vor face corectări pe acest text, pentru a elimina neconcordanţele.

Hossu a mai spus că grilele din proiectul legii unice "se ştiu în mare", problema fiind respectarea echilibrului. De asemenea, liderul "Cartel Alfa" a spus că la legea unică va fi luat în calcul salariul minim pe economie, iar media ponderată din lege este de 2,7.

Guvernul intenţionează să se reunească, sâmbătă, în şedinţă specială, pentru a discuta din nou despre proiectul de lege privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, înainte să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului asupra acestui document, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii cer premierului amânarea răspunderii pe legea unică până după 15 octombrie.
 Vizualizări articol: 825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii cer premierului amânarea răspunderii pe legea unică până după 15 octombrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei