Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au plecat, marţi, de la discuţiile pe tema legii unice de salarizare, nemulţumiţi că dezbaterile de la Guvern s-au purtat pe o variantă care nu le-a fost anterior comunicată pentru a putea formula obiecţiuni.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a cerut, marţi, premierului Emil Boc să îi comunice ultima variantă a proiectului legii unice de salarizare, pentru a putea fi transmisă magistraţilor ca să formuleze obiecţiuni.
"Andreieş a solicitat premierului să i se comunice ultima variantă a proiectului Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, spre a putea fi comunicată judecătorilor şi procurorilor, pentru a-şi exprima punctul de vedere, conform regulilor practicate la momentul adoptării oricărui act normativ", se arată într-un comunicat al CSM.
Preşedintele CSM a solicitat acest lucru "deoarece din discuţii a rezultat faptul că dezbaterile s-au purtat pe marginea unui proiect elaborat în data de 11 august".
CSM mai arată că după întâlnirea anterioară, din 7 iulie, Consiliului nu i-a mai fost transmisă o altă variantă a proiectului şi nici nu a mai fost invitat să participe la negocieri.
Ca urmare a faptului că această ultimă variantă de proiect nu a fost prezentată Consiliului Superior al Magistraturii în prealabil, pentru a fi supusă dezbaterii sistemului judiciar şi pentru a se purta discuţii concrete şi constructive, reprezentanţii CSM au părăsit sala.
La dezbaterile de la Guvern asupra proiectului Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice au participat preşedintele CSM, unul dintre membri, Liviu Dăscălescu şi secretarul general Alina Corbu, alături de sindicate şi patronate.
"Consecvent aplicării principiilor constituţionale, Consiliul Superior al Magistraturii semnalează modul netransparent, în dispreţul sistemului judiciar românesc practicat de Executiv prin care se urmăreşte pierderea independenţei şi discreditarea magistraţilor", se mai precizează în documentul citat.
De asemenea, CSM sublinează că lipsa unei analize comparative şi transparente a tuturor salariilor propuse de legea unică "demonstrează tratamentul discreţionar aplicat unor reprezentanţi ai altor autorităţi ce, cu siguranţă, nu reprezintă o condiţionalitate impusă de forurile internaţionale".
Guvernul intenţionează să se reunească, sâmbătă, în şedinţă specială, pentru a discuta din nou despre proiectul de lege privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, înainte să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului asupra acestui document, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
La această şedinţă ar urma să fie discutate şi alte măsuri pe care Guvernul intenţionează să le promoveze prin asumarea răspunderii şi care nu au fost încă aprobate la nivelul Cabinetului, au arătat sursele citate.