Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) susţin că adoptarea în forma actuală a legii salarizării "nu va face decât să mărească migraţia medicilor şi aşa îngrijorătoare", precizând că proiectul legii salarizării unice nu a fost însoţit de dezbateri, ci doar de informaţii trunchiate.
Potrivit unui comunicat de duminică, reprezentanţii CMR îşi manifestă nemulţumirea pentru faptul că proiectul legii salarizării unice a bugetarilor nu a fost însoţit de dezbateri, ci doar de informaţii trunchiate, considerând că adoptarea în forma actuală a legii salarizării nu va face decât "să mărească migraţia medicilor şi aşa îngrijorătoare".
"O măsură de o asemenea importanţă trebuie însoţită de largi dezbateri chiar dacă Guvernul îşi asumă răspunderea. Până în prezent, nu au circulat decât informaţii disparate, deşi în şedinţa de guvern s-a discutat despre acest proiect. În nenumărate rânduri s-a spus că veniturile nu vor fi diminuate, însă tot timpul s-a vorbit despre salariu. În cazul medicilor există şi o serie de sporuri, iar dacă acestea vor fi reduse la 30%, venitul global va scădea. Solicităm expres explicaţii în acest caz", susţine profesor doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, citat în comunicat.
Potrivit sursei citate, Colegiul Medicilor din România "îşi manifestă surprinderea" că pe o grilă de la 1 la 15, un medic primar este plasat abia pe un coeficient de 5.
"Sperăm că de vreme ce s-a stabilit acest coeficient degradant pentru valoarea socială a muncii şi efortului pe care îl depun medicii guvernanţii nu vor pretenţii şi la o activitate cu coeficient de 15. Le sugerăm celor care elaborează grila de salarizare să citească recomandările organismelor internaţionale cuprinse şi în raportul comisiei prezidenţiale privind sănătatea, unde se specifică în mod expres că salariul minim al oricărui medic (şi nu a unui medic primar) trebuie să fie de trei ori valoarea venitului mediu pe economie", mai spune Astărăstoae.