Premierul Boc ar intenţiona să o remanieze pe ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la 1 septembrie, iar PDL tatonează 18 parlamentari PSD pentru a-i racola şi determina ruperea coaliţiei, sunt câteva scenarii luate în calcul de PSD, potrivit unei note a staff-ului de campanie prezidenţială.
Nota strategică a staff-ului de campanie al PSD, obţinută de MEDIAFAX, apreciază că scandalul Elena Udrea va avea o evoluţie mai periculoasă pentru Traian Băsescu decât scandalul Monica Iacob-Ridzi, iar implicarea şefului statului în scandalul afacerilor cu armament i-ar putea aduce acestuia pierderi "devastatoare" de imagine.
În document se afirmă că scăderea lui Băsescu în sondaje şi atitudinea defensivă a acestuia în urma scandalurilor Ridzi-Udrea-Mircea Băsescu "pot determina gesturi radicale" din partea preşedintelui.
Staff-ul de campanie al PSD ia în calcul ca un posibil astfel de gest radical, potrivit documentului citat, un scenariu în care PDL ar urma să forţeze ruperea coaliţiei de guvernare prin remanierea unilaterală a ministrului Educaţiei şi racolarea a 18 parlamentari PSD, care să asigure supravieţuirea în Parlament a actualului Guvern.
"În acest moment, doar o schimbare brutală a configuraţiei politice ar putea să-i ofere lui Traian Băsescu speranţe pentru acoperirea agendei media şi pentru o redresare înainte de campanie", se spune în document, ca argumentare pentru luarea în calcul a acestui scenariu.
Potrivit acestui scenariu, data de 1 septembrie ar trebui să aducă, pe de o parte, provocarea unei situaţii de criză în coaliţia guvernamentală, care să ducă, eventual, la ieşirea PSD de la guvernare, iar pe de altă parte ar trebui să marcheze începutul unei ofensive mediatice împotriva familiei lui Mircea Geoană.
Scenariul luat în calcul de staff-ul de campanie al PSD presupune că o primă mutare ar consta în racolarea unor parlamentari PSD şi PNL, în condiţiile în care s-ar purta deja "discuţii structurate" cu UDMR şi reprezentanţii minorităţilor pentru supravieţuirea Cabinetului Boc, după ieşirea PSD de la guvernare.
Nota citează o informaţie deţinută de "V.H."(Viorel Hrebenciuc – n.r.) potrivit căruia 18 parlamentari PSD au primit, direct sau prin terţi, oferte sau avertismente de la PDL ori "mandat explicit" din partea unor "emisari" ai lui Băsescu, pentru a demisiona din PSD.
În analiza staff-ului de campanie al PSD se acreditează ideea ca racolările respective, dacă se realizează, să fie urmate de o remaniere a ministrului Educaţiei, fără ca PDL să ceară acordul PSD.
"Un astfel de gest ar fi fost prezentat ca decizie legitimă a premierului, forţând din partea PSD ieşirea de la guvernare sau acceptarea unei situaţii care să slăbească încrederea votanţilor social-democraţi în partid", se arată în documentul citat.
Aceeaşi analiză mai apreciază că această variantă nu a fost încă abandonată nici de PDL, nici de Traian Băsescu, şi a fost pusă la cale după ce un alt scenariu, cel al "diversiunii Oprescu", ar fi eşuat.
Potrivit notei staff-ului de campanie al PSD, eventuala candidatură a lui Sorin Oprescu pentru preşedinţie ar fi fost "gândită la Cotroceni" şi ar fi fost menită să slăbească susţinerea în rândul social-democraţilor pentru Mircea Geoană, "potenţialul ei demobilizator" urmând să fi fost amplificat de "tentative de scindare a PSD", atât din afara, cât şi din interiorul partidului.
Acelaşi document acreditează ideea că ar exista un "scenariu alternativ", o candidatură în tandem Oprescu-preşedinte, Băsescu-premier, scenariu care a fost "testat la Cotroceni" doar într-un sondaj de opinie, sondaj care ar arăta că tandemul "nu este credibil în faţa electoratului şi scade cota de încredere pentru ambii politicieni".
Analiza echipei de campanie mai ia în calcul apariţia, tot începând cu data de 1 septembrie, a unor "dezvăluiri" de tip "Armagedon" care să aibă ca ţintă familia lui Mircea Geoană.
Documentul citează unele informaţii din media, confirmate de un "C.G.", potrivit cărora s-ar pregăti un "atac sistematic" împotriva lui Geoană, prin intermediul unor informaţii legate de activitatea soţiei acestuia şi a copiilor acestora, informaţii despre care nota citată spune că ar fi "documentare tendenţioase".