Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Petroşani, că toţi cei care vor fi supuşi procesului de restructurare din cadrul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) vor beneficia de plăţi compensatorii, atât de la stat, cât şi de la companie.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a participat, la Petroşani, la o analiză economico-financiară a CNH, în contextul integrării companiei într-un complex energetic, că toţi cei care vor fi supuşi procesului de restructurare vor beneficia de măsurile de sprijin social, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Conform Ordonanţei 116, toţi disponibilizaţii vor beneficia de măsuri compensatorii, atât de la stat, cât şi de la CNH", a spus Videanu, neexcluzând
varianta în care unii angajaţi ai CNH ar putea fi disponibilizaţi.
Potrivit sursei citate, o decizie finală privind varianta optimă de restructurare a CNH va fi luată la mijlocul lunii septembrie.
"Am discutat cu managementul companiei, cu partenerii sociali şi avem mai multe variante. Ceea ce pot să vă spun cu certitudine este că fiecare din variantele prezentate au substanţă economică, ţin cont de interesele oamenilor, dar şi de eficienţa economică. O decizie finală probabil o vom lua în jurul datei de 15 septembrie legat de varianta optimă de restructurare. Cert este că suntem cu toţii hotărâţi să susţinem procesul de restructurare alături de un proces investiţional atât de necesar companiei, astfel încât să ne putem atinge obiectivele din punctul de vedere al eficienţei economice", a afirmat Videanu.
La rândul său, directorul general al CNH, Constantin Jujan, a dat asigurări că nicio unitate minieră din cele şapte care aparţin de CNH nu va fi închisă, iar în ceea ce priveşte numărul de angajaţi care vor fi disponibilizaţi o dată cu intrarea CNH în compania naţională energetică urmează să fie stabilit de comun acord cu sindicatele.
"Nu avem în vedere închiderea unor mine, dat fiind faptul că cele şapte exploatări au rezervele de cărbune aproximativ egale şi există potenţial pentru a putea asigura necesarul de huilă energetică pentru cele două termocentrale, cât şi pentru beneficiari. Despre numărul de persoane disponibilizate discutăm după ce vom negocia cu partenerii de dialog social. Totodată, volumul investiţional este creionat în baza programelor care le avem pentru retehnologizarea companiei şi care este în jur de 28 de milioane de euro", a precizat Jujan.
Potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu, spre sfârşitul lunii septembrie se preconizează elaborarea actului normativ pentru restructurarea producţiei de energie.
Ministrul Economie s-a aflat, vineri, la Petroşani, pentru a discuta cu conducerea CNH şi cu reprezentanţii sindicatelor minerilor din Valea Jiului.
Prima companie energetică va cuprinde cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi două hidrocentrale ale Hidroelectrica, Vâlcea şi Slatina.
A doua companie naţională va fi formată din ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, hidrocentralele Porţile de Fier, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău şi Târgu Jiu. Totodată, din a doua companie energetică naţională va face parte Romgaz, prin termocentrala de la Iernut, pe care producătorul de gaze o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.