Mircea Miclea a declarat că în urma discuţiilor de vineri de la MECI nu s-a ajuns la o concluzie comună în cazul legilor educaţiei, în ce priveşte învăţământul universitar şi că aşteaptă să vadă dacă în textul final vor fi asimilate soluţiile propuse de Comisie sau a venit degeaba la Minister.
Miclea a precizat că a adus argumente la soluţiile propuse de Comisia prezidenţială, pe care ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi le-a notat.
"Vom vedea în ce măsură în textul final, elaborat de Minister, se vor asimila soluţiile noastre. Vom vedea în textul final dacă am venit degeaba la Minister în aceste două zile", a spus Miclea, la finalul discuţiilor cu ministrul Educaţiei.
El a precizat că pe tema conducerii universităţii au fost poziţii diferite.
"Poate ministrul Ecaterina Andronescu anunţă dacă acceptă măcar la nivelul Cartei universitare ca universitatea să poată fi manageriată", a afirmat Miclea.
El a mai spus că şi-a menţinut poziţia privind vârsta de pensionare a cadrelor didactice universitare, precizând că nu acceptă ca după pensionare profesorii să rămână în funcţii de conducere.
În ce priveşte finanţarea, un alt capitol unde au fost păreri diferite, Mircea Miclea consideră că aceasta trebuie făcută astfel încât să fie "scoase la suprafaţă" costurile privind şcolarizarea fiecărui student.
"Acum este o sumă derizorie şi trebuie să scoatem la suprafaţă aceste costuri reale", a mai spus Miclea.
Preşedintele Comisiei prezidenţiale a adăugat că au mai fost divergenţe şi la capitolul incompatibilităţi, arătând că nu este de acord ca posturile de conducere să poată fi ocupate de cei care deţin o funcţie de demnitate publică.
Miclea a precizat că discuţiile de la Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) s-au terminat, iar dacă ministrul Ecaterina Andronescu îi va solicita o altă întâlnire pentru a reanaliza aspectele menţionate, se vor întâlni din nou.
Mircea Miclea a mai spus că nu se aştepta la vizita premierului Emil Boc.
Înainte de întâlnirea de la MECI, Mircea Miclea spunea că discuţiile de vineri cu ministrul Ecaterina Andronescu privind legile învăţământul universitar vor fi mai dificile decât cele legate de preuniversitar, deoarece aici sunt mai multe diferenţe între Codul educaţiei şi legile Comisiei prezidenţiale.
Premierul Emil Boc s-a declarat, vineri, mulţumit de cum se lucrează la legile educaţiei, primul ministru oprindu-se pentru zece minute la Ministerul Educaţiei.
Prezenţa lui a constituit o surpriză, jurnaliştii văzând cum în scurt timp strada pe care se află sediul ministerului s-a blocat, iar dintr-o maşină a coborât primul-ministru. După zece minute, timp în care a intrat în sala întâlnirii pe tema legilor educaţiei, Emil Boc a ieşit, declarându-se mulţumit de cum se lucrează.
Boc a afirmat că în momentul în care a intrat în sala discuţiilor, Andronescu şi Miclea "erau în mijlocul unor dezbateri pro şi contra pe tema educaţiei".
"Să-i lăsăm pe colegii noştrii să lucreze. La aceeaşi masă sunt experţi din educaţie, conduşi de doamna ministru Amdronescu, care lucrează la cele mai importante soluţii privind educaţia", a afirmat primul ministru.
Premierul Boc a precizat că este în contract permanent, în fiecare zi, cu ceea ce se întâmplă privind dezbaterile pe legile educaţiei.