Guvernul va încerca să îndrepte orice creştere economică, chiar şi una uşoară, cum se estimează pentru anul 2010, spre majorarea salariilor, în special a celor mici, iar salariile medicilor şi profesorilor nu vor scădea în noua lege a salarizării, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.
Primul-ministru a arătat că în ultimul trimestru al anului curent se estimează o oprire a scăderii economiei, iar de anul viitor se va înregistra chiar o uşoară creştere.
"Orice creştere economică vom încerca să o ducem în creştere de salarii atunci când se poate. În primul rând, după adoptarea legii salarizării, pe baza graficului de creştere stabilit de specialişti, vom creşte salariile care astăzi sunt mici. Repet, inclusiv de anul viitor, după datele pe care le vom avea", a arătat premierul Boc.
Acesta nu a dorit să confirme sau să infirme că Guvernul intenţionează să îngheţe creşterile salariale, ci a spus că în prezent membrii Cabinetului doar analizează diferite variante ale legii salarizării.
Aceste variante vor fi discutate marţi cu partenerii sociali, a spus Emil Boc, dând asigurări că salariile medicilor şi profesorilor nu vor scădea.
"Salariile medicilor, salariile profesorilor nu vor scădea. Cine aruncă pe piaţă asemenea informaţii nu are o fundamentare", a subliniat premierul.
Ministrul Finanţelor a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că în şedinţa de Guvern a prezentat trei variante de coeficienţi de salarizare şi a cerut fiecărui ministru să îşi spună părerea asupra acestora, urmând ca luni să aibă loc o discuţie informală cu membrii Cabinetului, iar apoi cu partenerii sociali.
Demnitarul a precizat că în zilele următoare se va lucra la proiectul legii unice de salarizare şi vor fi cuprinse propunerile formulate în şedinţa de Guvern, iar luni va fi discuţia informală cu miniştrii Cabinetului care mai au propuneri. Discuţiile pe proiectul legii unice de salarizare în sectorul bugetar vor continua apoi cu partenerii sociali, înainte de prezentarea formei finale în Guvern.
Guvernul a analizat, în şedinţa specială de joi seară, posibilitatea prevederii, în viitoarea lege a salarizării unice, ca raportul dintre salariul mediu şi cel minim să fie de 2 la 1, iar masa salarială să scadă de la 9,4% din PIB, cât este în 2009, la 6% din PIB în 2015.
"Guvernul a analizat posibilitatea reducerii polarizării salariilor din sistemul bugetar având ca ţintă un raport dintre salariul mediu şi salariul minim de 2 la 1. Toate scenariile de aplicare a legii cadru de salarizare unică analizate de membrii Guvernului au în vedere scăderea masei salariale ca procent din Produsul Intern Brut de la 9,4%, cât este în 2009, la 6% din PIB în 2015, creând premisele creşterii resurselor destinate investiţiilor şi dezvoltării şi modernizării României", a anunţat, după reuniune, Executivul printr-un comunicat.
Potrivit comunicatului, membrii Cabinetului au dezbătut mai multe scenarii de aplicare a legii cadru de salarizare unitară, iar discuţiile s-au axat pe găsirea unor soluţii corecte, care să asigure sustenabilitatea finanţelor publice şi au vizat eliminarea discrepanţelor între veniturile din sistemul public
Unul dintre principalele obiective stabilite pentru actul normativ este corelarea salariilor din sistemul bugetar cu creşterea productivităţii economice, cu evoluţia salariilor din mediul privat şi cu Programul de convergenţă.
Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament, în 2 septembrie, pe legea salarizării unice, pe legea restructurării agenţiilor, legea privind cumulul pensie-salariu, precum şi pe legile educaţiei, anunţa, în urmă cu două săptămâni, premierul Emil Boc.