Guvernul va aloca, la apropiata rectificare bugetară, resurse suplimentare Ministerului Muncii pentru ajutorul de şomaj, care va fi necesar o dată cu eventualele disponibilizări ce trebuie realizate în sistemul public, a declarat, vineri, la postul public de radio, premierul Emil Boc.
"La Ministerul Muncii vor fi resurse suplimentare şi pentru ajutorul de şomaj, acolo unde va fi nevoie, pentru eventualele disponibilizări care trebuie făcute în sistem, după o analiză corectă", a arătat premierul Boc.
Bugetului Ministerului Muncii va fi suplimentat, totodată, pentru majorarea cu 2% a pensiilor şi aducerea pensiei sociale la 350 de lei de la 1 octombrie.
Emil Boc declarase anterior că ministerele Justiţiei, Administraţiei şi Internelor, Educaţiei şi Muncii vor primi fonduri suplimentare la rectificarea bugetară, iar proiectele de investiţii în infrastructură vor beneficia, de asemenea, de o finanţare mai mare.
Restructurarea agenţiilor guvernamentale, decisă de Guvern săptămâna trecută, presupune păstrarea a 113 agenţii dintr-un total de 226, cu reducerea a 10.544 de posturi bugetate, din care 8.971 sunt posturi ocupate.
Ministerul Economiei a anunţat de asemenea că urmează să fie reduse 5.416 posturi de la cele 30 de societăţi aflate în procedură de lichidare, suplimentar faţă de 4.812 posturi restructurate în perioada 1 ianuarie - 1 august 2009.
Cea de-a doua rectificare bugetară a acestui an, programată pentru luna august, vizează ajustarea deficitului, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană, de la 4,6% la 7,3% din PIB.
Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, operaţiunea urmăreşte tăierea cheltuielilor cu salarii, premii, bunuri şi servicii cu 4,5 miliarde de lei (0,9% din PIB).
Prima rectificare a bugetului din 2009 a fost efectuată în luna aprilie, în urma acordului de împrumut convenit cu FMI şi Comisia Europeană.
Fondul Monetar Internaţional a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%, negociată în martie pentru acordul încheiat între autorităţile române cu instituţia financiară.
Potrivit FMI, majorarea ţintei de deficit bugetar vine pe fondul unei scăderi a veniturilor bugetare în acest an cu 17,5 miliarde de lei (3,5% din PIB) faţă de programul iniţial, ca urmare a scăderii veniturilor încasate din TVA, contribuţii sociale şi venituri nefiscale.
Pogea anticipează în acest an o nerealizare a încasărilor din TVA cu 4,3 miliarde de lei, a contribuţiilor sociale cu 5,5 miliarde de lei şi a veniturilor nefiscale cu 4,2 miliarde de lei.