Costurile misiunii trupelor româneşti în Irak, de la 1 ianuarie până la sfârşitul lunii iulie, se ridică la 99.867.670 de lei (circa 25 milioane euro), conform datelor Ministerului Apărării, care apar într-o serie de documente obţinute de MEDIAFAX.
Din totalul de 99,86 milioane lei destinaţi continuării participării României la procesul de stabilizare a Irakului în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 iulie 2009, 39,69 milioane lei au reprezentat cheltuieli de personal, 60 milioane lei au fost cheltuieli cu bunuri şi servicii, iar restul sumei a fost alocată pentru asistenţă socială.
Suma va fi suportată din bugetul MApN.
Menţinerea trupelor româneşti în Irak după 31 decembrie 2008 a fost aprobată de către Parlamentul României, la 22 decembrie 2008, printr-o hotărâre care prevedea totodată că finanţarea pregătirii şi participării personalului militar şi tehnicii specifice se stabileşte prin hotărâre de Guvern.
Potrivit unor surse ministeriale, Executivul a aprobat în principiu decontarea acestor cheltuieli, dar a solicitat MApN o notă în care să explice mai detaliat natura cheltuielilor. În cazul neprezentării în timp util a actului respectiv, Guvernul ar putea rediscuta hotărârea privind finanţarea cheltuielilor din Irak.
Contactat de MEDIAFAX, Ministerul Apărării a confirmat că suma cheltuită a fost de 99.867.670 de lei.
Guvernele României şi Irakului au semnat, la Bagdad, la 26 ianuarie 2009, un memorandum privind retragerea trupelor româneşti din Irak la 31 iulie 2009.
Preşedintele Băsescu a participat la 4 iunie, la Talil, în Irak, la începerea predării atribuţiunilor militarilor români şi încetarea mandatului de operaţiuni militare în Irak pentru români. Şeful statului a declarat ulterior că retragerea trupelor româneşti din Irak a fost planificată să se încheie la 25 iulie, astfel încât militarii români să nu fie puşi în situaţia de a depăşi termenul limită, 31 iulie, de la care prezenţa lor în acea ţară ar fi fost considerată ostilă şi ilegală.
Revenirea trupelor româneşti din Irak a fost marcată, la 29 iulie, la Arcul de Triumf, printr-o ceremonie la care au participat peste o mie de persoane. Evenimentul a marcat încheierea a 6 ani de misiune pe teritoriul irakian, la care au luat parte 8.415 militari români, dintre care doi au murit.