Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus, joi, după întâlnirea de la Guvern, că în Codul educaţiei învăţământul beneficiază de 7 la sută din PIB, pentru că reformele au nevoie de resurse.
"Când am constituit codul, am pornit de la Strategia pentru Educaţie, Pactul pentru Eeducaţie şi programul de guvernare. Nu-mi aduc aminte să fi scăpat ceva în Codul educaţiei. Dar, dacă am scăpat, o să completăm şi nu cred că acest lucru este o problemă. În acest timp, am pornit de la primul articol şi obiectiv al Pactului pentru Educaţie, acela de a avea minimum 6 la sută din PIB. Motiv pentru care am scris în Cod că beneficiem de 7 la sută din PIB, pentru că reformele au nevoie de resurse", a declarat Andronescu.
Demnitarul a precizat că la întâlnirea de la Guvern nu a fost o şedinţă a comisiei prezidenţiale de educaţie, ci o întâlnire cu preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, în care au discutat agenda viitoarelor întâlniri.
"Cred că avem o obligaţie pentru această ţară să facem o lege bună a educaţiei. Cred că trebuie să avem o abordare tehnică, care să cuprindă în lege cele mai bune soluţii, astfel încât sistemului educaţional să-i crească performanţa", a adăugat ministrul Educaţiei.
Ea a spus că din discuţiile cu Miclea a văzut că există multe puncte de vedere comune.
"Vom încerca să discutăm pe soluţiile cele mai favorabile învăţământului modern şi performant", a adăugat Andronescu.
Întrebată dacă ar lăsa de la ea în dialogul cu Miclea, ministrul a răspuns: "Eu nu ţin să nu las de la mine. Eu am un obiectiv, acela de a avea o lege bună".
Ministrul a precizat că acest cod al educaţiei este rezultatul discuţiilor cu studenţii, profesorii, sindicatele, universităţile, toţi cei pentru care se construieşte această lege.
"Nu este o lege care se face pentru Guvern, pentru mine, pentru Miclea sau pentru o altă instituţie. O facem pentru sistemul educaţional", a adăugat Andronescu.
Ea a precizat că atunci când a construit Codul a pornit de la strategia şi pactul pentru educaţie şi de la programul de guvernare.
La această oră, ministrul Ecaterina Andronescu şi preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie discută la sediul MECI pe baza propunerilor legislative privind Codul educaţiei.
Discuţiile au început în jurul orei 14.00, după ce, joi dimineaţă, cei doi au avut o altă întâlnire la sediul Guvernului.
Preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, a declarat, joi, înainte de întâlnirea cu ministrul Educaţiei, de la sediul MECI, că nu va renunţa la ideea depolitizării sistemului, mai ales la nivelul şcolii şi că propune ministerului soluţii, dar acesta va redacta textul legii.
"Depolitizarea nu este stipulată în Codul educaţiei. Ca să argumentăm din nou soluţiile prevăzute în Pactul pentru educaţie şi ale strategiei din învăţământ, vom aduce toate argumentele. Noi propunem soluţii, MECI va redacta textul legii. Nu vom renunţa la aceste puncte, suntem nişte experţi şi argumentăm soluţiile", a declarat fostul ministru al Educaţiei.
Primul-ministru a anunţat, miercuri, că va coordona o comisie care îi va pune faţă în faţă pe ministrul Educaţiei cu preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie şi experţii acestora.
Premierul Boc a spus că a analizat Codul educaţiei propus de ministrul Andronescu şi acest document conţine unele lucruri bune, dar că nu respectă unele prevederi, precum depolitizarea sau descentralizarea sistemului de învăţământ, prevăzute de Pactul pentru Educaţie, pe care coaliţia de guvernământ s-a angajat să îl respecte în programul de guvernare.
Boc a explicat că proiectul Codului educaţiei nu se încadrează în programul de guvernare şi în Pactul pentru Educaţie prin faptul că nu garantează depolizitarea şi profesionalizarea managementului, instituţiilor de educaţie şi cercetare.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, la finalul dezbaterilor de la Parlament pe tema reformei educaţiei, că Mircea Miclea "vorbeşte despre soluţii legislative, ceea ce înseamnă că e greu de gestionat sistemul cu soluţii", ea completând că aceste soluţii legislative "conţin idei care ar putea să se transforme în norme de reglementare într-o legislaţie adecvată".
Şeful Executivului vrea să-şi asume răspunderea în Parlament, în 2 septembrie, pe patru legi, printre care şi cele ale Educaţiei, dar pe proiectul propus de preşedintele Comisiei prezidenţiale, Mircea Miclea.
PSD nu e de acord cu asumarea răspunderii, susţinând necesitatea unei dezbateri publice, dar pe tema proiectului propus de ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, prezentat în 14 august.