Guvernul va discuta miercuri, 19 august, în primă lectură, rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale, urmând să ajusteze deficitul, conform înţelegerii cu FMI şi CE, de la 4,6% la 7,3% din PIB, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.
"Rectificarea bugetară va face ajustări de la toate ministerele în mod echitabil, pentru că interesul meu este să asigur funcţionarea statului şi banii pentru investitiţii. Este luată în calcul inclusiv reducerea de cheltuieli cu personalul, echivalentă introducerii celor 10 zile de vacanţă, a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, pentru că asta este situaţia, veniturile au scăzut", a afirmat Pogea.
El a spus că Guvernul are resursele necesare acoperirii pensiilor, salariilor şi tuturor obligaţiilor sociale până la sfârşitul anului, precum şi sursele de finanţare a investiţiilor.
Subiectul rectificării a fost discutat "tangenţial" în şedinţa Guvernului de săptămâna trecută, iar proiectul ar putea fi analizat de Executiv, în primă lecură, la 19 august, au declarat, recent, agenţiei MEDIAFAX, surse ministeriale.
Potrivit lui Pogea, rectificarea vizează tăierea cheltuielilor cu salarii, premii, bunuri şi servicii, cu 4,5 miliarde lei (0,9% din PIB), şi suplimentarea bugetului MAI, a celui pentru pensii şi şomaj, dar şi majorarea garanţiilor de stat.
Prima rectificare a bugetului din 2009 a fost efectuată în luna aprilie, în urma acordului de împrumut convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană.
Fondul Monetar Internaţional a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%, negociată în martie pentru acordul încheiat între autorităţile române cu instituţia financiară.
Potrivit FMI, majorarea ţintei de deficit bugetar vine pe fondul unei scăderi a veniturilor bugetare în acest an cu 17,5 miliarde de lei (3,5% din PIB) faţă de programul iniţial, ca urmare a scăderii veniturilor încasate din TVA, contribuţii sociale şi venituri nefiscale.
Pogea anticipează în acest an o nerealizare a încasărilor din TVA cu 4,3 miliarde de lei, a contribuţiilor sociale cu 5,5 miliarde de lei şi a veniturilor nefiscale cu 4,2 miliarde de lei.