Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 aug 2009 - Anul XIV, nr. 192 (4178)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:Felicit premierul şi Guvernul pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe legea educaţiei

Marţi, 18 August 2009 (13:57:21)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că felicită pe premierul Emil Boc şi Guvernul pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe legile educaţiei, exprimându-şi convingerea că acest text va fi discutat cu toţi semnatarii Pactului pentru educaţie.

"Felicit premierul şi Guvernul pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe un text care îmi exprim convingerea că va fi discutat cu toţi semnatarii Pactului şi cu toţi cei prezenţi în sală", a spus Băsescu.

El a arătat că, în momentul de faţă, consensul asupra unor principii generale cu privire la educaţie, atât timp cât acestea nu au putere de lege, se dovedeşte de fapt un "consens mimat şi inutil".

"Acum întrebarea la care trebuie să răspundem este dacă batem pasul pe loc sau avem curajul să facem o reformă amânată 20 de ani. Răspunsul meu este clar: aleg asumarea riscurilor unei schimbări importante, fiind convins că acesta este în interesul elevilor, al studenţilor şi profesorilor, este în interesul României", a continuat şeful statului.

Traian Băsescu a mai arătat că, personal, susţine toate soluţiile care vor duce într-un timp rezonabil la modernizarea şi la creşterea performanţei sistemului de educaţie românesc.

În opinia şefului statului, ne aflăm în faţa unei alegeri fundamentale, care va influenţa dezvoltarea unei întregi generaţii.

"Vrem un proiect coerent care să fondeze şcoala românească în întregul ei? Sau dorim să continuăm această politică de peticire a unei soluţii care şi-a dovedit deja ineficienţa? Dorim un corp de legi care să cuprindă liniile directoare ale sistemului educaţional românesc, flexibil la schimbările în societate? Sau dorim un corp greoi, supra-reglementat care va conduce în anii următori la modificări succesive? Mai înainte de toate: dorim un set de politici coerente menite să răspundă şi să rezolve deficienţele din sistem? Sau dorim un text al cărui scop este să nu supere pe nimeni ?", s-a întrebat Traian Băsescu.

El a menţionat că opţiunea sa este că avem nevoie de o schimbare majoră a sistemului educaţional românesc, orientată nu spre trecut, ci spre viitor, bazată nu pe interesele unor grupări, ci pe apărarea dreptului la o educaţie de calitate al elevilor şi studenţilor.

În opinia şefului statului, pachetul de soluţii legislative elaborat în continuarea procesului început odată cu lasarea Raportului din 2007 apare ca nucleul de la care trebuie pornită reforma sistemului naţional de educaţie, acesta fiind singurul care pune bazele unei noi perspective cu privire la funcţionarea sistemului educaţional.

Preşedintele a menţionat că absenţa de performanţă a mediului educaţional românesc este rezultatul aplicării îndelungate a unei logici a uniformizării şi a centralizării excesive.

"În opinia mea, sindicatele trebuie să accepte această competiţie şi să le spună celor afiliaţi că soluţia cea mai realistă pentru a le creşte veniturile este cea a legăturii lui de performanţă si că actuala reformă este o şansă pentru a nu mai fi dependenţi de voinţa unui Guvern sau al altuia, ci numai de rezultatele lor şi ale echipei pedagogice din care fac parte", a spus preşedintele.

El şi-a exprimat convingerea, de altfel, că sindicatele au un rol major în stabilirea celor mai echitabile soluţii pentru ca performanţa să fie cu adevărat răsplătită.

Şeful statului a făcut apel, în finalul discursului, la toţi semnatarii Pactului pentru Educaţie şi ai Strategiei care a urmat să revină la spiritul de dialog în care au fost elaborate aceste documente şi să înţeleagă importanţa unei decizii politice fără de care toate aceste dezbateri vor rămâne pur formale.

Premierul Emil Boc vrea să-şi asume răspunderea în Parlament în 2 septembrie pe patru legi, printre care şi cele ale Educaţiei, dar pe proiectul propus de preşedintele Comisiei prezidenţiale, Mircea Miclea.

PSD nu e de acord cu asumarea răspunderii, susţinând necesitatea unei dezbateri publice, dar pe tema proiectului propus de ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, prezentat în 14 august.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu:Felicit premierul şi Guvernul pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe legea educaţiei.
 Vizualizări articol: 432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu:Felicit premierul şi Guvernul pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe legea educaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei