Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 17 aug 2009 - Anul XIV, nr. 191 (4177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri PSD-PDL:Neimpozitarea venitului sub 1000 de lei pentru tineri, "simetrie" între MFP şi firme

Luni, 17 August 2009 (17:18:07)

Măsurile anticriză PSD- PDL includ un plafon lunar de 1.000 lei pentru neimpozitarea venitului salarial în cazul tinerilor de până la 30 de ani, instituirea simetriei în tratamentul obligaţiilor bugetare ale agenţilor economici şi MFP, scutire temporară de impozit pe dobânzi pentru persoane fizice.

Documentul convenit luni este structurat pe trei secţiuni: Condiţiile obligatorii pentru ca o măsură guvernamentală să fie de tip anticriză; Segmentele structurale ale crizei financiare şi economice; Măsuri convenite.

Prezentăm integral textul "Propunerilor de măsuri anticriză convenite de coaliţia PDL-PSD+PC", remis de PSD:

"I. CONDIŢIILE OBLIGATORII PENTRU CA O MĂSURĂ GUVERNAMENTALĂ SĂ FIE DE TIP ANTI-CRIZĂ: 1. adresează, în ultimă instanţă, economia reală; 2. este anti-ciclică; 3. adresează cauza (segmentul structural al crizei); 4. este practicabilă (controlabilă la nivelul guvernului); 5. este sustenabilă (odată implementată, se auto-regenerează); 6. produce efecte cel puţin pe termen scurt (maximum 6 luni).

II. SEGMENTELE STRUCTURALE ALE CRIZEI FINANCIARE ŞI ECONOMICE
1. Creşterea economică (stimularea economiei reale):

a. relansarea ofertei interne
- accent - prin conectarea la noi debuşee externe;
- prin reducerea rigidităţii ofertei interne la variaţia cererii;

b. creşterea ocupării
- accent: pe ramurile/sectoarele cu efect orizontal de antrenare;

c. creşterea cererii interne
- accent: - pe cererea adresată ofertei interne
- pe parteneriatul public-privat
- pe investiţii străine directe

2. Creşterea veniturilor bugetare
3. Raţionalizarea cheltuielilor bugetare
4. Creşterea lichidităţii monetare în sistemul bancar


III. MĂSURI CONVENITE

A. Pentru stimularea economiei: 1. Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru IMM-urile aflate în dificultate din cauza crizei economice, în scopul sprijinirii acestora pentru plata datoriilor şi investiţii; 2. Susţinerea producţiei pentru export prin garanţii şi contragaranţii; 3. Credit fiscal pentru renovarea şi modernizarea locuinţelor şi clădirilor; 4. Scutirea profitului reinvestit în economia reală; 5. Folosirea clauzelor din contractele comerciale de tip Off-set pentru realizarea de investiţii, precum şi identificarea de măsuri suplimentare pentru stimularea şi dezvoltarea industriei alimentare în mediul rural (variantă: conceperea unui program naţional pentru dezvoltarea industriei alimentare în mediul rural); 6. Instituirea unui plafon lunar de 1000 lei pentru neimpozitarea venitului salarial pentru tinerii de până la 30 de ani; 7. Utilizarea scrisorii bancare ca şi garanţie de bună execuţie pentru societăţile din domeniul construcţiilor; 8. Studierea posibilităţilor de creare a unui fond de investiţii, inclusiv prin includerea participaţiilor statului în societăţi comerciale, prin care să se asigure proiectele de investiţii de importanţă naţională; 9. Dezvoltarea unui proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, care să asigure îmbunătăţirea factorilor de mediu (amenajări hidrotehnice, ameliorarea solului) şi valorificarea potenţialului agricol şi care să fie prevăzut în proiectul de buget pe anul 2010; 10. Promovarea de proiecte pentru îndeplinirea criteriilor de la Lisabona pentru promovarea cercetării şi inovării: stimularea înfiinţării şi dezvoltării parcurilor ştiinţifice şi tehnologice şi a clusterelor de competitivitate; măsuri de încurajare a cercetării asemănătoare cu cele aflate în vigoare pentru sectorul IT; 11. Extinderea programului Rabla pentru tractoare şi alte utilaje agricole, începând cu 1 ianuarie 2010; 12. Extinderea programului Rabla pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009; 13. Majorarea capitalului social al Fondului de Garantare a Creditului Rural şi îmbunătăţirea activităţii acestuia, orientată către investiţii în agricultură şi industria alimentară din mediul rural; 14. Îmbunătăţirea Legii investiţiilor, inclusiv prin reducerea valorii investiţiilor care pot beneficia de facilităţi, de la 50 mil. Euro la 10 mil Euro;

B. Pentru creşterea veniturilor bugetare: 1. Valorificarea unităţilor de atribuire (UA) a dreptului de poluare şi crearea de surse pentru investiţiile din sectorul energetic; 2. Vânzarea participaţiilor minoritare ale statului deţinute de AVAS, OPSPI şi alte instituţii ale administraţiei publice; 3. Vânzarea de către autorităţile locale a terenurilor pe care se află clădiri rezidenţiale în proprietatea cetăţenilor; 4. Introducerea impozitului forfetar pe activităţile unde evaziunea fiscală este dificil de evaluat, care să înlocuiască impozitul minim; 5. Extinderea bazei de impunere în agricultură prin extinderea producţiei agricole de piaţă; 6. Urgentarea apariţiei Legii privind parteneriatul public-privat (PPP) în concordanţă cu prevederile legislaţiei europene; 7. Majorarea redevenţelor; 8. Analiza posibilităţilor de supraimpozitare a profitului excepţional datorat unor factori exogeni (windfall profit); 9. Analiza posibilităţilor de colectare a accizei pentru carburanţi la pompă.

C. Pentru raţionalizarea cheltuielilor bugetare: 1. Restructurarea ANAF; 2. Adoptarea Legii responsabilităţii fiscale; 3. Introducerea standardelor de cost şi a normativelor de personal în domeniul public şi privat al statului; 4. Îmbunătăţirea procedurilor de control financiar, audit public intern şi control intern în instituţiile statului; 5. Restructurarea şi depolitizarea autorităţilor de management şi a organismelor intermediare privind accesarea fondurilor structurale; 6. Instituirea simetriei în tratamentul obligaţiilor bugetare ale agenţilor economici şi MFP.

D. Pentru creşterea lichidităţii monetare în sectorul bancar: 1. Scutirea temporară de impozit a dobânzii aferente sumelor depozitate în bănci, de către persoanele fizice; 2. Creşterea ponderii împrumutului public intern pe termen scurt şi foarte scurt în totalul împrumutului public intern; 3. Predominanţa împrumutului public extern bazat pe euro-bonduri în totalul împrumutului public".
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măsuri PSD-PDL:Neimpozitarea venitului sub 1000 de lei pentru tineri, \"simetrie\" între MFP şi firme.
 Vizualizări articol: 541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Măsuri PSD-PDL:Neimpozitarea venitului sub 1000 de lei pentru tineri, \"simetrie\" între MFP şi firme0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei