Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 17 aug 2009 - Anul XIV, nr. 191 (4177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Marga: Proiectul legii educaţiei propus de PNL e "prea puţin inventiv", iar cel al PDL e "nevrotic"

Luni, 17 August 2009 (17:42:33)

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), Andrei Marga, consideră că proiectele de legi ale educaţiei elaborate până acum "nu fac faţă" nevoilor României, cel al PNL fiind "prea puţin inventiv", iar cel al PDL - "nevrotic", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Andrei Marga a susţinut, luni, într-o declaraţie de presă intitulată "Ora schimbării", că dintre proiectele elaborate până în august 2009, "nici unul nu face faţă nevoilor României şi competiţiei internaţionale".

"Proiectul PNL (2008) este prea puţin inventiv, iar cel al PDL (2009) este nevrotic, cu formulări de genul cutare este «obligat», recunoaşterea este «automată» şi multe altele care nu sunt proprii unei legi, şi nu aduce un pas înainte, chiar dacă plagiază reforma 1996-2000 sau buletinele informative ale UBB. Aceste proiecte nu-şi asumă schimbări destule, birocratizează soluţiile şi vor prelungi criza", a arătat Marga.

Rectorul UBB a susţinut că este nevoie de alt proiect de lege şi că a sprijinit acţiunea MECI pentru a elabora, conform atribuţiilor legale, acest proiect.

"Ceea ce a ieşit până acum conţine idei noi, demne de salutat - diversificarea studiilor master, studiile postdoctorale etc, dar este perfectibil. Acest proiect ar trebui să schimbe mai mult sistemul, iar dezbaterea publică ar putea sprijini această dezvoltare. În România, este ora multor schimbări, care vor trebui asumate de legislaţie", a precizat Andrei Marga.

Acesta consideră că România "ar proceda cel mai bine" dacă ar schimba sistemul universitar, în cadrul reformei din educaţie, în condiţiile în care ţara nu poate susţine aproape o sută de universităţi, Marga afirmând că "România trebuie să-şi asume neîntârziat adevărul că are prea multe universităţi şi prea puţini studenţi".

"O ţară cu ceva peste douăzeci şi unu de milioane de locuitori, care şi-a irosit, datorită insuficienţei reformelor, şansele pe care le-a avut de a atrage studenţi străini, nu poate susţine nouăzeci şi opt de universităţi, câte sunt astăzi recunoscute de Parlament. Pe de altă parte, orice măsură de reformă, fie ea şi inspirată, eşuează, câtă vreme sistemul este anacronic", a arătat Marga.

Potrivit acestuia, fiecare universitate trebuie să funcţioneze după o lege proprie, "ieşindu-se din actualul sistem în care fiecare universitate are legea ei de înfiinţare, dar legile diferitelor universităţi sunt aceleaşi".

"În materie de universităţi, egalitarismul este contraproductiv şi se cuvine înlocuit cu programarea profesională. Sunt necesare schimbări adânci, de pildă, revenirea la distincţia dintre «universităţi» şi «institute de învăţământ superior» (...)", a subliniat Marga.

Rectorul UBB consideră că numai aşa se poate pune capăt crizei din România, care este "în acelaşi timp, criză de lideri, criză de pricepere administrativă, criză de legitimare, criză de motivaţie, de care se leagă criza economică".

"Ar trebui lămurit ce fel de societate vrem în ţara noastră. Universităţile depind de societăţi (cum s-ar putea depăşi oare comercializarea examenelor într-un stat în care corupţia începe de la vârf?), dar şi prefigurează societăţile. Vrem astăzi o societate a sfertodocţilor validaţi, în mod paradoxal, de procedurile «asigurării calităţii» şi căţăraţi în ierarhii administrative, sau o societate a oamenilor competenţi şi responsabili, care respectă, totuşi, reguli, inclusiv reguli de minimă morală?", afirmă rectorul UBB.

Andrei Marga a susţinut că, în legile educaţiei, "ar fi mai mult decât oportună" aducerea inovaţiei în prim plan, în timp ce proiectele de legi vehiculate în prezent prevăd o universitate "prea statică, depăşită de ritmurile şi nevoile lumii de azi".

"Niciun proiect de lege nu şi-a însuşit, din păcate, prioritatea inovaţiei. Sustenabilitatea - financiară, ca personal, ca infrastructură - se cuvine inclusă explicit în legislaţie. Nu este posibilă performanţa fără satisfacerea cerinţelor sustenablităţii. Nu este management demn de nume fără sustenabilitate. Nu este valoare intelectuală acolo unde sustenabilitatea nu este satisfăcută", consideră rectorul UBB.

Acesta afirmă că este nevoie şi de externalizarea instanţelor de decizie privind conducerea universităţilor.

"O formulă de «consiliu extern», un fel de «board of trustees», va fi indispensabilă şi în România şi, cu cât se instalează în lege mai devreme, cu atât este în favoarea cauzei. Sistemul de ocupare a funcţiilor - şef de catedră, decan, director de institut, rector - trebuie în întregime schimbat în direcţia externalizării duse cât mai departe", a opinat Marga.

Andrei Marga mai susţine renunţarea la consiliile cu rol consultativ din jurul ministerului şi necesitatea evaluării universităţilor nu pe criterii cantitative, ci în funcţie de tehnologie sau abilităţile administrative.

PDL vrea asumarea răspunderii Guvernului, în 2 septembrie, pe legile educaţiei propuse de Comisia Miclea. PSD nu e de acord cu asumarea răspunderii, susţinând ideea dezbaterii publice, dar pe proiectele lansate de ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, în 14 august.

Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, luni, după şedinţa BPN, că democrat-liberalii nu resping ideea dezbaterii celor trei pachete de legi privind reforma educaţiei: Adomniţei, Andronescu şi Miclea.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marga: Proiectul legii educaţiei propus de PNL e \"prea puţin inventiv\", iar cel al PDL e \"nevrotic\".
 Vizualizări articol: 544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marga: Proiectul legii educaţiei propus de PNL e \"prea puţin inventiv\", iar cel al PDL e \"nevrotic\"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei