Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 15 aug 2009 - Anul XIV, nr. 190 (4176)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PDL propune 37 de măsuri anticriză, printre care extinderea ajutorului de minimis pentru IMM

Duminică, 16 August 2009 (18:55:31)

Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte PDL şi ministru al Economiei, a prezentat duminică, într-o conferinţă de presă, măsurile anticriză propusă de partidul său, precum extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri, şi a afirmat că au fost găsite 37 de măsuri care vor fi discutate luni în coaliţie.

Videanu a spus că PDL măsurile anticriză vizează creşterea economică, majorarea veniturilor bugetare, raţionalizarea cheltuielilor bugetare şi creşterea lichidităţii monetare în sistemul bancar.

În ceea ce priveşte creşterea economică, PDL propune instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, având în vedere extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri într-un cuantum între 200.000 de euro şi 500.000 de euro, a spus Videanu.

"Propunem instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri. Avem în vedere extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri într-un cuantum între 200.000 de euro şi 500.000 de euro, dar trebuie să discutăm cu ministerul Finanţelor", a spus Videanu.

El a explicat că acest ajutor de minimis poate fi folosit pentru deblocarea arieratelor bugetare şi comerciale la nivelul IMM-urilor.

"Aceasta înseamnă implicarea statului prin acordarea unui ajutor de minimis, care are un efect curativ, pentru a putea debloca activitatea multor IMM-uri. Acest lucru este la nivelul deciziei Guvernului, întrucât ajutorul de minimis este aprobat de Comisia Europeană", a spus Videanu.

Întrebat de unde se vor lua fondurile necesare extinderii ajutorului de minimis, Videanu a precizat că acestea vor fi alocate funcţie de resursele bugetare avute la dispoziţie.

"Practic, efortul pe care bugetul statului îl face este unul relativ mic. Dacă punem în lege acest ajutor de minimis în proporţie de 70% sau de 60%, să fie utilizat pentru achitarea obligaţiilor bugetare, vă daţi seama că este numai un transfer temporar de ajutor. Practic, acest lucru are darul de a debloca economia", a spus Videanu.

Totodată, PDL susţine poducţia pentru export prin garanţii şi contragaranţii, fiind necesar ca statul, prin pârghiile care le are, respectiv Eximbank, să lărgească aria garanţiilor şi contragaranţiilor pentru a sprijini producţia de export.

Videanu a arătat că PDL propune scutirea profitului reinvestit în economia reală, dar şi acordarea unui credit fiscal pentru renovarea şi modernizarea locuinţelor şi clădirilor, întrucât în momentul de faţă aceasta reprezintă o zonă de evaziune fiscală majoră.

PDL propune, potrivit lui Videanu, şi deblocarea garanţiilor de bună execuţie, care implică înlocuirea garanţiilor în cash cu o scrisoare de garanţie bancară, dar şi dezvoltarea unui proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, complementar cu un sistem de protecţie împotriva vicisitudinilor.

În ceea ce priveşte creşterea veniturilor bugetare, PDL cere urgentarea valorificării unităţilor de atribuire conform protocolului de la Kyoto. Videanu a explicat că România are un disponibil de circa 250-280 de milioane de tone de emisii de CO2, care înseamnă peste 2,5 miliarde de euro şi care, valorificate, ar putea să creeze premisele investiţiilor în economia reală.

"Teoria că ar trebui să păstrăm acest disponibil, că poate explodează economia naţională, este o mare eroare din punctul nostru de vedere", a subliniat Videanu.

El a arătat că PDL propune, de asemenea, vânzarea, după o analiză atentă, pe fiecare societate în parte, a participaţiilor minoriare ale statului deţinute de AVAS şi de Oficiul de Privatizare din subordinea ministerului Economiei, dar şi vânzarea de către autorităţile locale a terenurilor pe care se află clădiri rezidenţiale.

PDL este de acord, totodată, cu introducerea impozitului forfetar pe activităţi unde evaziunea fiscală este dificil de evaluat şi înlocuirea impozitului minim, dar şi urgentarea apariţiei Legii parteneriatului public-privat.

"Nu avem un cadrul legal coerent în ceea ce priveşte acest lucru. Ministerul Economiei a identificat toate oportunităţile de investiţii în zona energetică, sunt aproximativ 40 de miliarde de euro care pot reprezenta interese pentru mari investitori", a spus Videanu.

El a arătat că PDL propune analiza posibilităţilor de reducere a evaziunii fiscale, în domenii precum carburanţii, acciza pe alcool şi tutun.

"În zona carburanţilor, chiar vrem să evaluăm posibilitatea colectării accizei la pompă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea evaziunii fiscale din acest punct de vedere. Am spus identificarea zonei negre din evaziunea fiscală. Nu spun reducerea accizelor, ci diminuarea zonei negre în zona accizelor, printr-un control mai eficace pe care ANAF trebuie să îl facă", a adăugat Videanu.

În ceea ce priveşte restructurarea cheltuielilor bugetare, PDL propune restructurarea ANAF, plecând de la premisa simplificării fiscale şi reducerii evaziunii fiscale, astfel încât ANAF va trebui să se concentreze pe zona evaziunii.

Potrivit lui Videanu, PDL propune adoptarea Legii responsabilităţii fiscale pentru evaluarea performanţei ordonatorilor principali de credit în gestionarea banului public, dar şi îmbunătăţirea procedurilor de control financiar, audit public intern şi control intern în instituţiilor statului.

PDL solicită, de asemenea, restructurarea şi depolitizarea autorităţilor de management privind accesarea fondurilor structurale, dar şi instituirea simetriei de tratament între agenţii economici şi stat din punct de vedere al obligaţiilor bugetare.

În ceea ce priveşte creşterea lichidităţii monetare în sistemul bancar, PDL urmăreşte scutirea temporară de impozit a dobânzii aferente sumelor depozitate în bănci, precum şi creşterea ponderii împrumutului public intern pe termen scurt şi foarte scurt în totalul împrumutului public intern.

"Mai sunt o serie de măsuri care vor face obiectul negocierii cu colegii de la PSD în şedinţa coaliţiei de mâine (luni, n.r.). Acestea au fost numai o parte dintre măsuri. Cu colegii de la PSD, legat de măsurile propuse de ei, am identificat un număr de 37 de măsuri care vor face obeictul analizei în cadrul coaliţiei", a spus Videanu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PDL propune 37 de măsuri anticriză, printre care extinderea ajutorului de minimis pentru IMM.
 Vizualizări articol: 717 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PDL propune 37 de măsuri anticriză, printre care extinderea ajutorului de minimis pentru IMM0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei