Fostul ministru al Educaţiei, senatorul PDL Mihail Hărdău, a acuzat Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) că a produs "pe genunchi" un cod al educaţiei pentru a bloca pachetul legislativ propus de comisia prezidenţială Miclea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Premierul Boc a anunţat că Guvernul îşi va asuma, în septembrie, răspunderea pe pachetul legislativ al educaţiei, că sunt mai multe soluţii în analiză, că fundamentul se bazează pe pactul naţional al educaţiei şi pe raportul comisiei prezidenţiale Miclea şi se acceptă soluţii şi din alte zone. Ministrul MECI a produs un cod al educaţiei pe genunchi, în câteva săptămâni, ca o posibilă soluţie de a bloca pachetul legislativ produs şi propus de comisia prezidenţială Miclea", a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, Hărdău.
Potrivit lui Hărdău, majoritatea specialiştilor consideră că pachetul Miclea "este net" superior celui al MECI.
El a precizat că pachetul legislativ al lui Miclea a fost dezbătut public în ultimii doi ani, în condiţiile în care a apărut sub formă de raport în 2007, iar în februarie 2008 s-a transformat în Pactul Naţional pentru Educaţie, fiind depus în Camera Deputaţilor ca lege şi aflat în analiza Parlamentului.
"Dezbaterea a fost în ultimii doi ani. Iar PSD pune, prin intermediul ministrului său, în contrapondere, un nou proiect de lege făcut «de la lume adunate», prin care se încearcă în mod politic blocarea unei chestiuni profesioniste cu una cu iz electoral evident. Decizia de asumare a răspunderii e perfect justificată", a precizat fostul ministru al Educaţiei.
Mihail Hărdău a explicat că pachetul de legi ale educaţiei propus de MECI are "influenţe politicianiste, pentru clientela politică", în cadrul căruia "se fac concesii majore pentru învăţământul românesc pentru protecţia profesorului în detrimentul elevului".
"Avem recul demografic, iar soluţia propusă de Ecaterina Andronescu este extinderea învăţământului obligatoriu de 13 clase de liceu, cu un efect devastator prin desfiinţarea şcolilor de arte şi meserii, a şcolilor profesionale. Este contrareformă. Se asigură ore pentru profesori din şcoli, nu mai este nevoie de şcoli profesionale, şi frustrează spaţiul economic de o mână de lucru calificată. (...) Prevăd colaps în zona economică, rămânem fără meseriaşi", a menţionat Mihail Hărdău.
El a subliniat că aceste coduri ale educaţiei, propuse de Ecaterina Andronescu, sunt "profund conservatoare şi nu vor modifica situaţia din învăţământul românesc".
Mihail Hărdău a susţinut că asumarea răspunderii pe legea educaţiei va asigura o lege făcută de profesionişti, soluţia fiind mai bună decât dezbaterea parlamentară, "pentru că în Parlament toţi cred că se pricep la toate, or nu este aşa".
Proiectul Codului Educaţiei a fost lansat, vineri, pentru dezbaterea publică, pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), urmând să fie analizat, timp de trei săptămâni, de partenerii sociali, reprezentanţi ai părinţilor, elevilor, studenţilor. Ministrul Educaţiei a declarat, joi, că noul cod al educaţiei a fost elaborat împreună cu experţi, reprezentanţi ai sindicatelor, ai părinţilor şi elevilor şi că actul adună tot ceea ce înseamnă legislaţie pe învăţământ, asigură măsurile de reformă şi este un cod coerent care dă stabilitate.
Proiectul privind codul educaţiei a fost discutat, miercuri, de Guvern, în primă lectură şi urmează să fie pus în dezbatere publică pentru trei săptămâni, după care Executivul intenţionează să îşi asume răspunderea în Parlament.
Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru patru legi, printre care şi cele ale educaţiei, susţinând că PSD nu a avut obiecţii majoare şi că în privinţa legilor educaţiei vor mai avea loc discuţii.
Ulterior, liderii PSD au negat că şi-ar fi dat acordul pentru asumarea răspunderii pe aceste legi, însă au admis că, dacă dezbaterea publică pe Codul Educaţiei se încheie până la 2 septembrie, se poate recurge şi la asumarea răspunderii. PSD susţine însă ca legile luate în considerare să fie cele iniţiate de ministrul Andronescu.
Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a declarat, joi, că legea educaţiei a ministrului Andronescu se situează în afara programului de guvernare, iar asumarea răspunderii se va face pe proiectul comisiei prezidenţiale, la care se vor accepta propuneri de modificare.
Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, vineri, la Universitatea "Babeş-Bolyai", că asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul care include şi legile educaţiei reprezintă "jocul lui Traian Băsescu", adăugând că şeful statului trebuie să înceteze să se joace cu soarta elevilor şi a studenţilor.
Codul Educaţiei prevede că învăţământul preuniversitar privat nu poate fi finanţat de la bugetul stat, în timp ce Raportul Miclea prevedea această finanţare de bază, care să fie alocată tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar acreditate.
În Codul Educaţiei, directorul unităţii şcolare este numit, în urma unui concurs, de inspectorat, cu avizul primarului sau a consiliului judeţean, iar în raportul Miclea directorul era desemnat de către consiliul de administraţie, tot în urma unui concurs.