Sindicatele din educaţie ameninţă cu proteste, chiar greva generală, nemulţumiţi de diminuarea coeficienţilor de ierarhizare din noua formă a proiectului legii unice a bugetarilor.
Liderii sindicatelor din educaţie au spus, joi, după discuţiile de la Ministerul Muncii privind grila de salarizare, că vor cere o întâlnire cu premierul Emil Boc pentru a discuta despre ultimele ajustări ale coeficienţilor de ierarhizare.
Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, consideră că această ultima diminuare a coeficienţilor reprezintă o lipsă de respect faţă de sistemul educaţional, astfel încât cadrele didactice se află în jumătatea inferioară a grile de salarizare, învăţământul preuniversitar situându-se la baza piramidei, cu coeficienţi cuprinşi între două şi patru salarii minime pe economie.
"Ni s-a spus că avem salarii mai mari decât ar trebui şi au fost diminuate cu 20-25%", a spus Isvoranu.
Potrivit liderilor sindicali, cea mai mare creştere din învăţământ este, conform noului proiect, de 5% pentru cei cu vechime maximă, iar dacă această ultimă formă va fi aplicată, majoritatea cadrelor didactice vor avea salarii mai mici decât în prezent.
Isvoranu a mai spus că este nemulţumit de faptul că reprezentanţii Guvernului au anulat Legea 221 de majorare a salariilor din învăţământ, dar, în continuare, pentru alte domenii de bugetari există legi speciale, despre care guvernanţii spun că nu pot fi încălcare.
Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a declarat că doar profesorii universitari se află în jumătatea superioară a grilei de salarizare, având coeficientul 7,7, restul cadtrelor didactice universitare aflându-se în jumătatea inferioară, ceea ce îi nemulţumeşte.
"Foarte mult categorii de bugetari sunt afectate de această ultimă ajustare a coeficienţilor, politicul a mai tras un şut educaţiei", a spus Hadăr.
Coeficienţii de ierarhizare din proiectul Legii unice de salarizare în sectorul bugetar au fost reduşi, după analiza financiară făcută de Ministerul de Finanţe, cu până la 25 la sută.
Procentul de diminuare a coeficienţilor de ierarhizare în educaţie este mai mare în cazul funcţiilor din sistemul universitar decât în cazul celor din preuniversitar, reducerile propuse pentru educaţie fiind cuprinse între 18 şi 25 la sută, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.
Pentru profesorul universitar reducerea coeficientului de ierarhizare este de 25 la sută, de la 10,10 pentru vechime maximă de peste 40 de ani, la 7,60, în aceeaşi măsură fiind redus şi coeficientul conferenţiarului, respectiv de la 7 la 5,25.