Membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" vor relua protestele, în 17 august, participând la mitingurile colegilor din SNPPC, nemulţumiţi de rezultatul întâlnirii de marţi cu ministrul Dan Nica, care s-a declarat "depăşit de situaţie", potrivit "Pro Lex".
"Pro Lex" anunţă că va relua acţiunile de protest, luni, alături de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), deoarece, după întâlnirea cu ministrul Dan Nica, poliţiştii afiliaţi la Sindicat s-au declarat nemultumiţi că nu s-au rezolvat problemele referitoare la asigurarea fondurilor necesare desfăşurării activităţii de poliţie, plata compensaţiei pentru chirie, începerea activităţii absolvenţilor şcolilor de formare a agenţilor şi ofiţerilor de poliţie (o soluţie la reducerea deficitului de personal), a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, liderul sindical, Vasile Lincu.
"Concluzia sindicaliştilor a fost ca ministrul Dan Nica este depăşit de situaţie, fiind resemnat că nu poate asigura fonduri pentru a soluţiona aceste revendicari", a spus Lincu.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, le-a promis, marţi, sindicaliştilor că va fi asigurată plata salariilor până la sfârşitul anului, însă problema chiriilor rămâne în mod cert nerezolvată, declară Lincu.
Liderul sindical a spus că ministrul Dan Nica a promis asigurarea plăţii salariilor până la sfârşitul anului, deşi în acest moment nu există fondurile necesare şi le-a spus sindicaliştilor că problema privind plata chiriilor pentru poliţiştii detaşaţi nu poate fi rezolvată.
Lincu a declarat că demnitarul i-ar fi asigurat că suplimentarea fondurilor necesare pentru plata salariilor poliţiştilor va fi rezolvată prin următoarea rectificare bugetară.
Totodată, ministrul Administraţiei şi Internelor nu a putut da un răspuns la solicitarea sindicaliştilor privind amânarea de la plată a sporului de 50 la sută din salariu acordat pentru anumite funcţii de conducere sau salariul de merit.
Pe de altă parte, Dan Nica le-a spus sindicaliştilor că, din motive financiare, este exclusă angajarea altor poliţişti.
"Mai grav este că, pe zi ce trece, deficitul de personal creşte. Oamenii nu-şi mai pot lua zile libere pentru refacerea capacităţii de muncă. Noi solicităm colegilor noştri să nu mai facă ore suplimentare decât din dispoziţia scrisă a ministrului, acest lucru va însemna lipsa poliţiştilor în stradă", declara Vasile Lincu.
Liderul sindical a mai spus că a cerut demnitarului sprijin politic pentru modificarea statutului poliţistului. Vicepremierul Dan Nica a sugerat sindicaliştilor să se adreseze Corpului Naţional al Poliţiştilor, organizaţie care însă, potrivit lui Lincu, nu apără drepturile poliţiştilor.
Aproximativ 350 de poliţişti afiliaţi la Sindicatul Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex au protestat, marţi, timp de două ore, în faţa Ministerului Administraţiei şi Internelor, nemulţumiţi de fondurile alocate sectorului şi de faptul că aproximativ 12.000 de poliţişti nu şi-au primit chiria pentru următoarele luni.
O delegaţie a sindicaliştilor a fost primită de reprezentanţi ai MAI, pentru discuţii şi pentru înaintarea unei petiţii.
În petiţie au fost semnalate motivele pentru care sindicaliştii au ieşit în stradă: incertitudinea locului de muncă al poliţistului de frontieră din sudul şi vestul ţării, neplata compensaţiilor de chirie cuvenite poliţistilor mutaţi în interesul serviciului, adoptarea legii unice privind salarizarea în forma convenită cu sindicatele, neacordarea unui spor de vacanţă şi a normei de echipament, neplata orelor suplimentare sau necompensarea cu timp liber corespunzător, lipsa logisticii minime.
Liderii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual s-au întâlnit, în urmă cu două săptămâni, la Cotroceni, cu consilierul pentru securitate naţională, Iulian Fota, căruia i-au prezentat solicitările pentru care ameninţă cu proteste în a doua jumătate a lunii august.
La întâlnire s-a propus ca pentru medierea conflictului să fie organizată o întâlnire la Cotroceni, la care să participe reprezentanţii SNPPC, premierul, conducerile Ministerului Administraţiei şi Internelor, Poliţiei, Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Jandarmeriei.
Sindicaliştii precizau că întâlnirea era aşteptată pentru săptămâna trecută, la Cotroceni.
"Obiectivul grupului de lucru va fi să descogestioneze criza din MAI, în favoarea personalului, prin soluţii concrete, pe termen scurt şi mediu. Programarea întâlnirii respectă termenul de reflecţie şi negocieri pe care SNPPC l-a acordat autorităţilor, înaintea declanşării protestelor de stradă preconizate", potrivit SNPPC.
Consilierul pe probleme de apărare spunea că solicitările sindicaliştilor SNPPC vor fi prezentate preşedintelui Traian Băsescu, admiţând că ele pot influenţa oricând calitatea securităţii naţionale, preciza SNPPC.
Totodată, Iulian Fota recomanda ca sindicaliştii să discute în continuare cu reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
La sfârşitul lunii iulie, SNPPC anunţa că aproximativ 6.000 de poliţişti în uniformă şi personalul contractual vor picheta, între 17 şi 21 august, sediile Preşedinţiei, Guvernului, Ministerului de Finanţe, Ministerului Administraţiei şi Internelor, ale prefecturilor şi inspectorator judeţene de poliţie, cerând suplimentarea bugetului MAI.
Potrivit SNPPC, revendicările sindicaliştilor sunt legate de refuzul Guvernului de a aloca fondurile care au lipsit iniţial din bugetul MAI aprobat pentru anul 2009, "un buget calibrat pentru zece luni".
Reprezentanţii SNPPC susţin că fondurile care lipsesc afectează acum toate drepturile care se cuvin legal poliţiştilor, dar şi logistica pentru desfăşurarea misiunilor şi serviciilor poliţieneşti pentru populaţie.