Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a apreciat, joi, că existenţa unui presupus loc de detenţie al CIA în Bucureşti este un subiect care are legătură cu situaţia internă din Statele Unite şi cu moştenirea fostei administraţii republicane a lui George W. Bush.
"Când eram ministru al Afacerilor Externe şi când eram în Parlamentul European, subiectul s-a aflat în discuţie, s-au cerut anchete s-au făcut investigaţii şi, din punctul nostru de vedere, existenţa acestora nu a fost niciodată confirmată", a spus Cioroianu.
"În fond acest presupus loc de detenţie din Bucureşti are de-a face cu moştenirea fostei administraţii republicane a lui George W. Bush şi vine pe fondul unor atacuri republicane la Barack Obama", a apreciat Cioroianu.
El a apreciat că apariţia subiectului în presă are legătură cu situaţia internă din Statele Unite şi cu rivalitatea dintre democraţi şi republicani.
Întrebat dacă subiectul poate avea efecte şi în societatea românească, fostul ministru a declarat: "Nu înseamnă că subiectul nu poate avea efecte şi în România, inclusiv asupra lui Traian Băsescu, cel care a ţinut să pozeze în prieten al americanilor. Totuşi, subiectul este unul care apare într-un context intern american", a spus Cioroianu.
Una dintre închisorile secrete ale CIA s-a aflat într-o clădire renovată situată pe o stradă intens circulată din Bucureşti, au declarat foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane, citaţi de New York Times în ediţia electronică.
CIA a cerut, în martie 2003, liderului unei baze a agenţiei în Europa să coordoneze construirea unor închisori secrete în care să fie plasaţi câte cinci-şase dintre cei mai periculoşi terorişti din lume în mai multe state, printre care şi România. Kyle D. Foggo, în perioada repsectivă şef al uneia dintre principalele baze de aprovizionare ale agenţiei în Europa (Germania), cunoscut ca Dusty, trecea drept mare amator de trabuc şi burbon, capabil să piloteze un avion către orice destinaţie din lume sau să obţină arme, alimente sau bani la cererea CIA. El a acceptat ulterior detaşarea în cadrul unei misiuni de spionaj în Afganistan şi Irak.
Foggo, a supervizat construirea a trei centre de detenţie, fiecare construit pentru a găzdui cinci-şase deţinuţi, potrivit unor foşti oficiali CIA. Una dintre înshisori era o clădire renovată de pe o stradă intens circulată din Bucureşti, o alta era situată într-o regiune izolată din Maroc şi o a treia în afara unui oraş din fostul bloc sovietic, au precizat sursele. Clădirile erau construite la fel pentru ca deţinuţii să nu îşi dea seama unde anume se află.