Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, că a fost surprinsă de diminuarea coeficienţilor de salarizare din proiectul legii unice, arătând că era normal să fie informată, lucru care nu s-a întâmplat.
Andronescu a spus, la finalul discuţiilor cu sindicaliştii din educaţie şi cu secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu, că discuţiile pe proiectul legii unice sunt etape intermediare în elaborarea actului normativ, iar forma trimisă, miercuri, sindicatelor nu este varianta finală a legii.
Demnitarul a subliniat că această lege trebuie să asigure o salarizare echitabilă pentru toţi bugetarii.
"Cred că învăţământul are un rol foarte important în societate, iar dacă vrem creşterea performanţei, trebuie să respectăm acest rol", a spus Andronescu.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat, joi, că este posibil ca ultima formă a proiectului de lege trimisă, miercuri, sindicatelor, să fie cea finală, în prezent fiind făcute ultimele calcule.
Principiul de bază al acestei legi unice este ca, într-un orizont previzibil, respectiv 2014, raportul dintre salariul minim şi salariul mediu să fie de unu la doi, a mai spus Mocanu.
El a adăugat că această lege îşi propune ca în sectorul bugetar să se ajungă la un echilibru, iar ultima structură de ierarhizare din proiect are la bază acest raport.
Secretarul de stat a subliniat că nicio categorie de bugetari nu va avea salarii mai mici decât în prezent în urma aplicării ultimilor coeficienţi de ierarhizare din legea unică, precizând că toţi vor beneficia de o creştere, mai mare pentru cei cu salarii mai mici.
Coeficienţii de ierarhizare din proiectul Legii unice de salarizare în sectorul bugetar au fost reduşi, după analiza financiară făcută de Ministerul de Finanţe, cu până la 25 la sută.
Sindicatele din educaţie ameninţă cu proteste, chiar greva generală, nemulţumiţi de ultima diminuare a coeficienţilor de ierarhizare.
În urmă cu o lună şi jumătate, Guvernul a mai făcut o ajustare a coeficienţilor de ierarhizare din legea unică de aproximativ 40%, şi atunci sindicatele fiind nemulţumite de decizie, care a fost luată fără a fi consultaţi.