Institutul Cantacuzino a primit de la institutul de profil din Marea Britanie două variante ale virusului gripal AH1N1, instituţia urmând să producă, până la sfârşitul anului, cinci milioane de doze, pentru care Guvernul a alocat suma de 21 de milioane de lei.
"Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino a primit de la institutul de profil din Marea Britanie două variante ale virusului gripal implicat în actuala pandemie și, în momentul de față, se găsește în etapa studiilor preclinice, urmand ca, în perioada următoare, să desfășoare activitățile specifice studiilor clinice și, bineînțeles, controlul de calitate al acestui vaccin. Există în acest sens proceduri standard. Autorizarea punerii pe piață se va face conform procedurilor aprobate de EMEA", a declarat Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sănătăţii, citat într-un comunicat de presă remis, marţi.
Rafila a adăugat că, până la sfârșitul anului, Institutul Cantacuzino va produce o cantitate de cinci milioane de doze, pentru care Guvernul a alocat mai mult de 21 de milioane de lei.
Campania de vaccinare a populației se va desfășura concomitent cu finalizarea producției de vaccin și în conformitate cu recomandările OMS și ale Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile, acoperind 20% din populație.
Alexandru Rafila a arătat că vor fi ierarhizate persoanele care urmeaza să fie vaccinate, în funcție de riscul de a contracta boala, de a face complicaţii și de a transmite boala mai departe (de exemplu, persoanele din serviciile medicale și din alte servicii publice vor fi primele vizate, conform protocoalelor".
În România, au fost confirmate până în prezent 222 de cazuri de îmbolnăvire cu AH1N1.
OMS aprecia, în urmă cu o lună, că toate ţările vor avea nevoie de vaccin împotriba gripei AH1N1, cu prioritate pentru personalul din domeniul sănătăţii.