Reforma pensiilor va cuprinde, pe langă trecerea la indexarea cu inflaţia şi creşterea vârstei, şi revizuirea modului de alocare a pensiilor de invaliditate, eliminarea pensiilor speciale şi modificarea condiţiilor de pensionare anticipată, potrivit scrisorii suplimentare la acordul stand-by.
"Pe lângă asigurarea trecerii treptate la indexarea cu inflaţia în locul indexării cu salariile, şi a altor ajustări ale vârstei de pensionare, reforma va elimina, de asemenea, şi regimurile speciale inechitabile şi costisitoare de care beneficiază anumiţi angajaţi şi va revizui condiţiile de pensionare anticipată, pentru a garanta că stimulentele asigură un sistem echitabil. Reforma va include şi revizuirea modului în care sunt alocate pensiile de invaliditate şi va asigura reducerea la minim a stimulentelor de fraudare", se arată în scrisoarea suplimentară pe care România o va transmite boardului Fondului Monetar Internaţional pentru aprobarea celei de-a doua tranşe din acordul stand-by.
Guvernul s-a angajat să aprobe legea reformei pensiilor până la sfârşitul acestui an, iar costurile reformei vor fi evaluate corespunzător înainte de aprobarea legii, pentru a asigura economii suficiente pe termen lung.
În ceea ce priveşte implementarea legii de reformă a sistemului de pensii, economii de 0,2% din PIB vor fi datorate anul viitor unei baze mai mari de contribuţii, unui control mai bun al revendicărilor frauduloase de pensii de invaliditate şi a unui număr mai mic de pensionări anticipate.
România a încheiat în 2009 un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.
O misiune a FMI, condusă de Jeffrey Franks, a sosit la începutul lunii august la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by.
Delegaţia FMI a ajuns la un acord cu autorităţile române în privinţa măsurilor luate până în prezent şi ce este necesar de făcut în continuare, iar acesta trebuie supus aprobării boardului instituţiei financiare.