Parlamentarii din comisia de anchetă privind sumele cheltuite de Ministerul Turismului pentru acţiuni de promovare a turismului şi a imaginii României îi vor audia, marţi, pe jurnaliştii Victor Ciutacu, Dan Constantin, Alecu Racoviceanu şi Lucian Gheorghiu.
Şedinţa comisiei de anchetă în cazul Elenei Udrea va începe, marţi, la ora 11.00. Înainte de audierea ziariştilor, comisia are pe ordinea de zi informări cu privire la solicitarea înaintată către Biroul Permanent al Camerei Depuţatilor pentru punerea la dispoziţia Comisiei a personalului specializat pentru întocmirea unor rapoarte de expertiză, precum şi la adresele înaintate Ministerului Turismului şi ANRMAP pentru punerea la dispoziţia Comisiei a documentelor solicitate.
Parlamentarii urmează să-i audieze apoi, începând de la ora 12.00, pe Victor Ciutacu şi Dan Constantin, redactori-şefi ai "Jurnalului Naţional", Lucian Gheorghiu, redactor la Departamentul Politic al ziarului "Cotidianul" şi Alecu Racoviceanu, director al ziarului "Gardianul".
La prima şedinţă după constituire, săptămâna trecută, comisia parlamentară de anchetă în cazul Elenei Udrea a stabilit să se întrunească din nou, marţi, pentru audierea acelor reprezentanţi ai presei care au semnalat nereguli la Ministerul Turismului, Ludovic Orban precizând că nu s-a decis încă invitarea ministrului PDL la audieri.
Membrii comisiei, reprezentanţi ai PSD, PNL şi UDMR, au decis ca persoanele care vor fi audiate de comsie să fie stabilite pe parcursul anchetei, iar la viitoarea şedinţă să fie audiaţi reprezentanţii publicaţiilor "Jurnalul Naţional", "Gardianul", "Cotidianul".
Preşedintele Comsiei, deputatul PNL Ludovic Orban, a precizat că nu se ştie dacă Elena Udrea va fi audiată, plenul comisiei stabilind că invitarea acesteia va fi decisă în funcţie de documentele analizate.
Orban a spus că, deocamdată, membrii comisiei vor ca documentele de la Ministerele Turismului "să vorbească".
Comisia a decis totodată să ceară Ministerului Turismului documente privind bugetul şi planul anual de investiţii, dosarele de achiziţii publice, fişele de post ale persoanelor implicate în programul "România, land of choice".
Membrii comisiei au mai stabilit să solicite Ministerului Turismului şi referatele de necesitate, organigrama şi statele de funcţionare ale Ministerului, decizia ordonatorului de credit prin care a fost stabilită modalitatea de acordare a contractelor de achiziţie publică, execuţia bugetară pe semestrul I. Comisia cere Ministerului Turismului să precizeze şi dacă a fost supus controalelor instituţiilor statului, cum ar fi Curtea de Conturi şi, de asemenea, procesele verbale ale acestor controale.
Membrii comisiei au decis să trimită o adresă ANRMAP în care să-i ceară precizări cu privire la câte controale a efectuat în acest an la Ministerul Turismului şi dacă au făcut copie la dosarele de supraveghere la aceste controale.
Deputaţii din comisie s-au arătat interesaţi şi de sumele acordate de Ministerul Turismului ca diurnă şi cazare, şi dacă aceste cheltuieli au fost făcute în conformitate cu prevederile legale. "Ne interesează felul în care au fost prinşi aceşti bani în situaţiile financiar-contabile", a spus deputatul PSD Aura Vasile.
La propunerea preşedinelui comisiei Ludovic Orban, membrii comsiei au decis să ceară Biroului permanent asistenţa la lucrările comisiei a unor experţi în domeniile achiziţiilor publice, marcheting, publicitate, IT, financiar-contabil.
Comisia parlamentară de anchetă în cazul Udrea a fost constituită pe 27 iulie de plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea PNL şi a PSD. Din comisie mai fac parte deputaţii PSD Aura Vasile, Robert Negoiţă, Vasile Bleotu, Dumitru Chiriţă şi Nicolae Bănicioiu, liberalii Claudiu Ţaga şi Adriana Săftoiu şi deputatul UDMR Lakatos Peter. Reprezentanţii PDL au anunţat la constituirea comisiei că nu vor participa la şedinţele acestei comisii parlamentare de anchetă.
Hotărârea Camerei Deputaţilor a venit după ce PNL şi PSD au solicitat înfiinţarea unei comisii de anchetă care să verifice legalitatea cheltuirii banilor publici la Ministerul Turismului, precum şi a modului în care s-au încheiat şi derulat contractele de publicitate privind promovarea turismului.
În cererea comună PSD şi a PNL, semnată de liderii grupurilor parlamenatre ale PSD şi PNL Viroel Hrebenciuc şi Călin Popescu Tăriceanu, depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, se arată că, deşi ministrul Elena Udrea "se plângea", la începutul acestui an, că "deţine un buget mic" şi un buget limitat pentru publicitate, după şase luni se constată "un dezmăţ pe bani publici prin alocarea unor fonduri impresionante pentru programe a căror obiective nu vizează în niciun caz interesul naţional".
Comisia se ocupă de verficarea modului de cheltuire a banilor publici destinaţi pentru campania de promovare "Romania, Land of Choice", pentru programul "De Paşte în Bucovina" sau modul în care a fost atribuit contractul pentru organizarea evenimentului "Lumină la malul mării", precum şi modul în care au fost chetuiţi banii publici pentru desfăşurarea concertului susţinut de Goran Bregovici şi Wedding Funeral Orchestra în staţiunea Mamaia.