Peste o mie de posturi vor fi reduse în urma restructurărilor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, disponibilizările neafectând angajaţii din sectorul de ordine publică, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse ministeriale.
Potrivit surselor citate, vor fi reduse în total 1.200 de posturi, cele mai multe la Arhivele Naţionale, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi Institutul Naţional de Administraţie.
Reorganizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) prevede comasarea Institutului Naţional de Administraţie cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale şi a Institutului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor cu Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor.
Sursele citate au precizat că discuţiile privind reorganizarea MAI nu au fost încă finalizate, însă restructurările nu vizează în mod cert sectorul de ordine publică.
Ultima reorganizare a MAI, care a avut loc în primăvara acestui an, a dus la reducerea posturilor cu 35 la sută. Atunci, 20 de direcţii generale din aparatul central al ministerului au fost restructurate.
Premierul Emil Boc anunţa, miercurea trecută, că Guvernul a decis să restructureze 226 de agenţii, astfel încât să rămână doar 107, urmând ca 9.200 de posturi să fie eliberate, iar veniturile proprii ale agenţiilor să fie virate direct la buget, realizându-se economii totale de circa 150 milioane euro.
Boc preciza că cele 226 de agenţii care vor fi comasate, desfiinţate sau preluate de ministere reprezintă autorităţi, administraţii, centre, companii, inspectorate, inspecţii, institute, laboratoare, oficii, regii care funcţionează în subordinea Guvernului. Din cele 107 agenţii care vor rămâne în urma acestui proces, 33 sunt condiţionate de relaţiile Românie cu Uniunea Europană, mai arăta Boc.
Suse guvernamentale au declarat, pentru MEDIAFAX, că premierul Emil Boc a solicitat, sâmbătă, tuturor ministerelor să pregătească până la şedinţa viitoare a Guvernului toate actele normative necesare restructurării agenţiilor. Potrivit surselor citate, Ministerul Justiţiei trebuie să îşi dea avizul pe toate proiectele de acte normative până luni seară.
Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament, în 2 septembrie, pe legea salarizării unice, pe legea restructurării agenţiilor, legea privind cumulul pensie-salariu, precum şi pe legile educaţiei, a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, premierul Emil Boc.