Pelerini din întreaga ţară, dar şi din Polonia şi Ucraina vor participa, sâmbătă, la Sanctuarul Naţional marian de la Cacica, din judeţul Suceava, la Sfânta Liturghie pontificală cu prilejul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preotul paroh Romuald Bulai, rectorul Sanctuarului de la Cacica, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că la oficierea Sfintei Liturghii pontificale de la Cacica vor participa episcopul de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcopul auxiliar de Iaşi Aurel Percă şi Arhiepiscopul şi Mitropolitul de Bucureşti, IPS Ioan Robu.
Preotul Bulai a spus că printre pelerinii care vor veni la Cacica se vor număra şi invitaţi din Polonia şi Ucraina.
El a subliniat că celebrările la Basilica Minor din Cacica vor începe în cursul zilei de vineri, când va avea loc pelerinajul tradiţional al tinerilor la sanctuarul de la Cacica, condus de episcopul de Iaşi, monseniorul Petru Gherghel, pe o distanţă de câţiva kilometri şi urmat de ritualul primirii acestora.
În ajunul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la ora 18,00, va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate, apoi va avea loc privegherea mariană şi procesiunea cu lumânări din jurul bisericii, care se va desfăşura la ora 22.00.
În cursul dimineţii de sâmbătă vor fi oficiate, atât la capela amenajată în grotă, cât şi în biserică, slujbe în limbile română, maghiară, polonă, germană, precum şi Sfânta Liturghie greco-catolică, iar la ora 11.00 va avea loc Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, încheiată cu procesiunea şi binecuvântarea euharistică.
Actuala Biserică Catolică de la Cacica a fost construită în perioada 1903-1904, după un proiect din Polonia, şi a fost sfinţită în data de 16 octombrie 1904. În anul 1996, Biserica Catolică din Cacica a fost declarată sanctuar diecezan, iar doi ani mai târziu a devenit sanctuar naţional.
Papa Ioan Paul al II lea a conferit, în anul 2000, titlul de “Basilica Minor” Bisericii Catolice din Cacica, în acest sanctuar aflându-se icoana Fecioarei Maria, o copie a icoanei “Madona Neagră” din Czestochowa - Polonia.