PNL este împotriva asumării răspunderii de către Guvern pe legile pensiilor, educaţiei şi salarizării unice, a declarat, luni, prim-vicepreşedintele formaţiunii, Ludovic Orban.
"Suntem împotriva asumării răspunderii pe aceste legi fundamentale, care afectează viaţa a milioane de români: legea pensiilor, legile educaţiei - sau Codul educaţiei, cum îi spune doamna Andronescu - şi de asemenea legea salarizării unice", a spus Orban, după şedinţa conducerii liberale.
El a apreciat că "Guvernul îşi arată prin aceste anunţuri dispreţul profund pe care îl are pentru societatea civilă, dispreţul profund pe care îl are pentru tot ceea ce înseamnă organizaţii patronale şi sindicale, îşi arată dispreţul pentru cetăţenii României care au dreptul de a participa la elaborarea legilor, care au dreptul de a-şi spune punctul de vedere şi care nu sunt obligaţi să accepte nişte dictate ale Guvernului".
Orban a mai spus că aceste "dictate ale Guvernului" ascund în realitate "incapacitatea Guvernului de a înainta, la termenele stabilite, proiectele de legi aflate în dezbatere".
"De ce a trebuit să vină FMI ca să impună adoptarea legii salarizării unice până la o anumită dată?", a comentat Orban, spunând că Guvernul este cel care avea atribuţii în acest domeniu.
De asemenea, el a spus că există restanţe ale Guvernului în ceea ce priveşte legile educaţiei.
Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament, în 2 septembrie, pe legea salarizării unice, pe legea restructurării agenţiilor, legea privind cumulul pensie-salariu, precum şi pe legile educaţiei, a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, premierul Emil Boc.
Premierul Emil Boc a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei, că PSD nu a avut "obiecţii majore" în ceea ce priveşte asumarea răspunderii Guvernului, în 2 septembrie, pe cele patru pachete de legi, el precizând că a existat "o discuţie" pe Educaţie, care va continua în perioada următoare.
Întrebat dacă PSD este de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pe cele patru pachete de legi, anunţată pentru 2 septembrie, Boc a precizat: "(PSD, n.r.) nu a avut obiecţii majore. A fost o discuţie pe Educaţie care va continua, dar decizia, repet, a mea ca prim-ministru, este foarte clară: aceste legi trebuie să fie adoptate".
Boc a precizat că deja s-au înregistrat întârzieri foarte mari în adoptarea acestor legi.
"S-a întârizat deja prea mult, iar o parte dintre ele (legi, n.r.) sunt condiţionalităţi exprese cu Comisia Europeană şi FMI. Aceste legi nu trebuie să fie făcute doar pentru că ni le cere cineva, ele sunt necesare României", a spus Boc.