Vicepreşedintele PSD, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că nu exclude îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2010, întrucât situaţia economică este, în continuare, "foarte grea".
Întrebat dacă exclude îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2010, Niţă a spus: "Nu exclud. Situaţia economică este, în continuare, foarte grea".
Niţă a refuzat, totodată, să răspundă unei întrebări care viza disponibilizarea a 10% dintre bugetari, conform negocierilor dintre FMI şi Guvern, potrivit unor informaţii apărute în presă.
"Nu comentez. Negocierile nu s-au finalizat, nu am calitatea să comentez", a declarat Constantin Niţă despre negocierile existente între Guvern şi FMI.
El a arătat, însă, că PSD, în principiu, nu este de acord cu disponibilizările de salariaţi, fiind de părere că trebuie identificate alte măsuri care să ducă la diminuarea cheltuielilor.
PSD a cerut, în discuţiile cu FMI, să se renunţe la ideea disponibilizării a 150.000 de bugetari, au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, surse din partid, care au precizat că negocierile vor continua şi luni.
Potrivit surselor citate, social-democraţii au propus ca disponibilizarea să fie ultima variantă de reducere a cheltuielilor bugetare luată în calcul.
Surse guvernamentale declarau, sâmbătă după-amiază, pentru MEDIAFAX, că FMI negociază cu guvernul disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor, îngheţarea pensiilor, cu excepţia celor minime sociale, în 2009 şi 2010 şi a salariilor bugetarilor, până când legea salarizării unice va produce efecte.
"În acest moment se pune problema disponibilizării a 100.000 - 150.000 de salariaţi din administraţia centrală, administraţiile locale şi autorităţi descentralizate. Acest lucru ar însemna o economie la bugetul de anul viitor de 0,35% din PIB. De asemenea, se suspendă majorarea de 2% a pensiilor programată pentru octombrie şi îngheţarea pensiilor şi în 2010, cu excepţia celor minime sociale", au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Aceleaşi surse declarau, sâmbătă, că, în discuţii, s-a convenit ca toţi bugetarii, atât din autorităţi locale şi centrale, cât şi instituţii descentralizate, să intre în concediu fără plată pe o perioadă de 2-3 săptămâni începând din septembrie până în noiembrie, măsură care ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.
În prezent, numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane.