Introducerea impozitului minim a adus nu doar la creşterea încasărilor la buget, ci şi la reducerea locurilor de muncă şi la majorarea cheltuielilor cu şomajul, a declarat, joi, ministrul pentru IMM, Comerţ şi Mediul de Afaceri, Constantin Niţă, care susţine în continuare eliminarea acestei măsuri.
"Trebuie să vedem şi ce-am pierdut prin introducerea impozitului minim. Am pierdut locuri de muncă, avem cheltuieli mai mari cu şomajul", a spus Niţă, menţionând însă că nu e treaba lui să facă astfel de evaluări.
El a explicat astfel menţinerea propunerii ministerului ca, din toamnă, impozitul minim să fie eliminat, chiar dacă introducerea măsurii a dus la creşterea veniturilor bugetare.
Veniturile la bugetul general consolidat au scăzut cu 5,1% în primul semestru, comparativ cu perioada similară din 2008, de la 81,39 miliarde lei la 77,27 miliarde lei, în timp ce cheltuielile au urcat cu 5,6%, de la 86,79 miliarde lei la 91,65 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.
Veniturile fiscale au totalizat 43,84 miliarde de lei, în scădere cu 5,1% faţă de nivelul de 46,19 miliarde lei înregistrat în primul semestru al anului trecut.
Încasările din impozitul pe profit au fost de 6 miliarde de lei, reprezentând o scădere de 8% comparativ cu cele 6,5 miliarde de lei colectate la buget în prima jumătate a anului trecut.
Astfel, deficitul bugetar a fost de 14,38 miliarde lei, reprezentând 2,7% din Produsul Intern Brut estimat şi uşor sub limita de 2,73% din PIB convenită cu FMI pentru primul semestru.