Întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional condusă de Jeffrey Franks a început, joi, la Palatul Cotroceni, şeful statului mulţumindu-i şefului misiunii pentru asistenţa acordată "la momentul potrivit".
La întâlnire, care a început cu o întârziere de aproape un sfert de oră, participă ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea şi consilierul prezidenţial pentru politici economice, Bogdan Teodoriu.
La începutul întrevederii, şeful statului a ţinut să mulţumească reprezentantului FMI pentru asistenţa acordată României "la momentul potrivit".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că va discuta, joi, cu reprezentanţii FMI, despre posibilitatea ca tranşa a doua din împrumutul contractat de România să fie îndreptată spre bugetul de stat şi nu spre BNR, aşa cum s-a stabilit iniţial.
"Va trebui să vedem în ce măsură putem obţine de la FMI dreptul de a îndrepta a doua tranşă din împrumut către bugetul de stat şi nu către BNR", a spus Băsescu, precizând că va discuta acest lucru cu reprezentanţii FMI chiar joi, la Cotroceni.
Preşedintele a spus că resursa obţinută din tranşa 2 a îmrpumutului ar putea fi îndreptată spre finanţarea deficitului dar şi spre investiţii în sănătate şi educaţie.
El a menţionat că din evaluările existente, în acest an se va înregistra un deficit bugetar de 8%-8,5%. Băsescu a adăugat că poziţia FMI ar putea fi de a cere în schimb un efort din partea României astfel încât deficitul să atingă totuşi 7 sau 7,2%.
BNR discută "la nivel tehnic" utilizarea celei de-a doua tranşe din împrumutul de la FMI pentru acoperirea deficitului bugetar, a declarat, joi, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, care consideră că acest lucru ar putea ajuta la relansarea economiei.
"În final, banii de la FMI vor ajunge tot la BNR. Dacă Ministerul Finanţelor va cheltui această tranşă pe plan intern, va vinde valuta către BNR şi va lua lei, iar moneda străină va intra în rezervă. Dacă Finanţele vor utiliza banii pe plan extern, va scuti rezerva BNR de anumite plăţi externe", a spus Isărescu, într-o conferinţă de presă, organizată pentru prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
El a arătat că o asemenea operaţiune nu va avea efect inflaţionist, chiar dacă presupune o emisiune de monedă.