Reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din educaţie cer o întâlnire de urgenţă cu conducerea coaliţiei, ameninţând cu proteste dacă vor fi diminuaţi "dramatic" coeficienţii de ierarhizare din legea unică şi dacă nu va fi respectat angajamentul privind salarizarea personalului din învăţământ.
Liderii federaţiilor "Alma Mater", "Spiru Haret", FSLI şi FEN susţin, într-un comunicat comun remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, că în ultima vreme au fost mai multe încălcări ale acordului semnat în 6 mai cu reprezentanţii Guvernului.
"În aceste condiţii, solicităm, în regim de urgenţă, o întâlnire cu conducerea Consiliului de Coordonare a coaliţiei de guvernământ pentru a lămuri probleme ce nu mai suferă amânare, mai ales având în vedere intenţia Guvernului de a modifica unilateral Proiectul de Lege a salarizării unitare a bugetarilor, negociată cu noi în ultimele luni, în sensul diminuării dramatice a coeficienţilor de ierarhizare", se arată în comunicatul citat.
Totodată, conducerile celor patru federaţii sindicale dimn învăţământ atenţionează că vor relua acţiunile de protest dacă Guvernul nu îşi respectă angajamentul stipulat în acord privind salarizarea personalului din învăţământ.
Guvernul ia în calcul o nouă ajustare a coeficienţilor de ierarhizare din Legea unică de salarizare, suplimentară celei de 40% stabilită în urmă cu aproximativ o lună, o decizie urmând să fie luată după întâlnirea de săptămâna viitoare cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat, duminică, pentru MEDIAFAX, că o eventuală ajustare a coeficienţilor de ierarhizare din legea unică de salarizare ar putea fi făcută numai după întâlnirea de săptămâna viitoare cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
Valentin Mocanu a spus că în cadrul întânirii de duminică de la Guvern au fost şi discuţii despre legea unică de salarizare, însă acestea s-au axat în principal pe principiile acesteia şi posibilităţile existente, astfel încât să se poată atinge "ţintele propuse" privind deficitul şi cheltuielile cu personalul, inclusiv pentru următorii ani.
Premierul Emil Boc s-a întâlnit, duminică, cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi ai Ministerului Finanţelor, pentru a discuta despre proiectul de lege privind salarizarea unitară în sectorul bugetar.
Şeful Guvernului a anunţat, miercuri, că proiectul de lege privind salarizarea unitară în sectorul bugetar va fi definitivat până la 14 august şi că opţiunea sa personală este ca legea să fie promovată prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului.
Surse guvernamentale au declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul se va consulta cu Fondul Monetar Internaţional asupra modului de structurare şi de aplicare a Legii de salarizare unică în sistemul bugetar, iar proiectul va fi definitivat după analizele care vor fi efectuate cu experţii Fondului.
Iniţial, coeficienţii de ierarhizare propuşi de sindicate pentru stabilirea grilei porneau de la 5 pentru referentul superior, 8 pentru profesorul de liceu grad II şi 11 pentru medicul primar de clinică. În urma negocierilor cu celelalte ministere şi cu confederaţiile sindicale, s-a stabilit ca aceştia să fie 3,7, 5,5 şi 8,5.
Ulterior, Ministerul Muncii a mai făcut o ajustare a coeficienţilor conveniţi cu partenerii sociali, în şedinţa de Guvern din 24 iunie coeficienţii discutaţi fiind cu aproximativ 40% mai mici, iar nivelurile de jos fiind cuprinse între 2,3 şi 5,4 salarii minime pe economie.
Sindicatele din Educaţie au semnat, în 6 mai, un acord în zece puncte cu reprezentanţii Guvernului, renunţând la greva programată în ziua când trebuia să fie susţinută teza unică la Limba română.
Primul punct prevede ca resursele alocate Educaţiei prin buget să fie asigurate de Ministerul Finanţelor Publice fără a afecta nivelul veniturilor salariale pe 2009.
Un alt punct se referă la preluarea în corpul legii salarizării unitare a sistemului bugetar a unui model european de ierarhiare a categoriilor bugetare. În acest sens, Ministerul Educaţiei trebuie să susţină plasarea cadrelor didactice cât mai aproape de vârful ierarhiei.