Rezervele valutare la BNR au crescut în iulie cu 860 milioane de euro, de la 26,466 miliarde de euro la nivelul record de 27,326 miliarde euro, în contextul unor intrări de 4,24 miliarde de euro, din care peste 2,5 miliarde euro reprezintă împrumuturile Ministerului Finanţelor de la Comisia Europeană şi de la bănci.
Până în prezent, valoarea maximă a rezervelor valutare la BNR, de 27,318 miliarde euro, a fost înregistrată la 30 octombrie 2008.
În luna mai, la rezervele BNR au intrat şi banii aferenţi primei tranşe din acordul cu Fondul Monetar Internaţional, reprezentând aproximativ 5 miliarde de euro.
În cursul lunii iulie au avut loc intrări de 4,243 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, împrumuturile Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).
Comisia Europeană a virat, la finele lunii iulie, prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, din împrumutul pentru balanţa de plăţi acordat de Uniunea Europeană pentru a răspunde problemelor de finanţare cu care se confruntă statul. Fondurile au intrat în contul în valută al Trezoreriei statului, deschis la BNR.
Pe de altă parte, MFP a mai împrumutat 1,2 miliarde euro de la mai multe bănci din România, bani care au intrat tot în contul deschis la BNR şi se adaugă rezervei valutare.
Pe de altă parte, ieşirile de la rezerva valutară la BNR au totalizat 3,383 miliarde euro, în contextul modificări nivelului rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi plăţi din contul Comisiei Europene.
BNR a decis, la sfârşitul lunii iunie, să scadă ratele rezervelor minime obligatorii cu cinci puncte procentuale la valută, la 35% din pasivele băncilor, şi cu trei puncte pentru lei, la 15%. Această reducere a intrat în vigoare începând cu 24 iulie şi estimările bancherilor indică suplimentarea lichidităţilor instituţiilor de credit cu peste 2 miliarde de euro, bani care au ieşit de la rezerva BNR.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia a scăzut cu 10 milioane euro, la 2,214 miliarde de euro.
De asemenea, rezervele internaţionale ale României, respectiv valute plus aur, se situa la finele lunii iulie la un nou maxim istoric, de 29,54 miliarde euro euro, în creştere de la 28,69 miliarde euro 30 iunie 2009.
Precedentul nivel record al rezervelor internaţionale, de 29,34 miliarde euro, a fost atins la finele lunii noiembrie 2008.
Plăţile scadente în luna august 2009 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 85 milioane euro.