Guvernul ia în calcul o nouă ajustare a coeficienţilor de ierarhizare din Legea unică de salarizare, suplimentară celei de 40% stabilită în urmă cu aproximativ o lună, o decizie urmând să fie luată după întâlnirea de săptămâna viitoare cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat, duminică, pentru MEDIAFAX, că o eventuală ajustare a coeficienţilor de ierarhizare din legea unică de salarizare ar putea fi făcută numai după întâlnirea de săptămâna viitoare cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
Valentin Mocanu a spus că în cadrul întânirii de duminică de la Guvern au fost şi discuţii despre legea unică de salarizare, însă acestea s-au axat în principal pe principiile acesteia şi posibilităţile existente, astfel încât să se poată atinge "ţintele propuse" privind deficitul şi cheltuielile cu personalul, inclusiv pentru următorii ani.
"Am încercat să răspundem ţintelor propuse, mai exact ţinta de deficit. S-a discutat mai mult de partea de finanţare a cheltuielilor cu personalul, de buget şi, în funcţie şi de discuţiile cu FMI, vom vedea ce vom face mai departe", a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale.
Premierul Emil Boc s-a întâlnit, duminică, cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi ai Ministerului Finanţelor, pentru a discuta despre proiectul de lege privind salarizarea unitară în sectorul bugetar.
Şeful Guvernului a anunţat, miercuri, că proiectul de lege privind salarizarea unitară în sectorul bugetar va fi definitivat până la 14 august şi că opţiunea sa personală este ca legea să fie promovată prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului.
Surse guvernamentale au declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul se va consulta cu Fondul Monetar Internaţional asupra modului de structurare şi de aplicare a Legii de salarizare unică în sistemul bugetar, iar proiectul va fi definitivat după analizele care vor fi efectuate cu experţii Fondului.
În acordul cu FMI, Guvernul s-a angajat să adopte legea salarizării unice până la 30 octombrie 2009. Autorităţile române se angajează să unifice şi să simplifice grila de calcul a salariilor, precum şi sistemul de bonusuri aplicate în sectorul public.
Valentin Mocanu declara agenţiei MEDIAFAX, în urmă cu trei săptămâni, că grila de salarizare din proiectul de lege va fi reevaluată şi prin ajustarea coeficienţilor mari de remunerare, deoarece analizele Ministerului de Finanţe au indicat că nu există resurse financiare disponibile pentru propunerile de salarizare avansate de Ministerul Muncii.
Iniţial, coeficienţii de ierarhizare propuşi de sindicate pentru stabilirea grilei porneau de la 5 pentru referentul superior, 8 pentru profesorul de liceu grad II şi 11 pentru medicul primar de clinică. În urma negocierilor cu celelalte ministere şi cu confederaţiile sindicale, s-a stabilit ca aceştia să fie 3,7, 5,5 şi 8,5.
Ulterior, Ministerul Muncii a mai făcut o ajustare a coeficienţilor conveniţi cu partenerii sociali, în şedinţa de Guvern din 24 iunie coeficienţii discutaţi fiind cu aproximativ 40% mai mici, iar nivelurile de jos fiind cuprinse între 2,3 şi 5,4 salarii minime pe economie.