Executivul va efectua "o raţionalizare" a cheltuielilor aferente sectorului public, pentru a limita costurile mari impuse de funcţionarea sistemului şi care blochează fondurile necesare proiectelor de dezvoltare şi susţinere a investiţiilor, potrivit ministrului Finanţelor.
"Multe dintre deficitele create acum din cauza contracţiei economice trebuie să asigure cheltuieli structurale mari în sistem, cu personalul, asistenţa socială, subvenţii, transferuri. Va fi efectuată în primul rând o raţionalizare a cheltuielilor publice de funcţionare, deoarece este un aparat masiv pentru funcţionarea căruia se cheltuieşte mult şi nu mai lasă spaţiu de manevră pentru dezvoltare şi investiţii", a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.
El a arătat că efectuează în prezent o analiză şi a administraţiei publice locale, pentru a stabili modul în care sunt repartizate fondurile.
Surse participante la discuţiile dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai Fondului Monetar Internaţional au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX că FMI cerut Executivului o reducere a cheltuielilor publice cu echivalentul a 1-2% din PIB, spunând că partea română trebuie să decidă de unde va tăia fonduri şi avertizând că în primul semestru al anului au fost înregistrate depăşiri de cheltuieli, în principal la nivel local.
Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la postul public de radio, că este nevoie urgentă de trimiterea în şomaj a unui "mare număr" de funcţionari din aparatul de stat, care sunt "inutili", el menţionând, în acest context, un procent de 20% şi precizând că Guvernul trebuie să se grăbească în acest sens.
Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că Guvernul va extinde sistemul de calcul al cheltuielilor de personal pe baza unor standarde de cost la toate instituţiile publice, inclusiv ministere, pentru a stabili nivelul alocaţiilor şi numărul de angajaţi necesar.