Guvernul a ratificat, miercuri, acordul stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), printr-un proiect de lege care va fi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Acordul stand-by a fost ratificat în şedinţa de miercuri a Executivului, înainte de prima discuţie pe care reprezentanţii Guvernului o vor avea cu membrii delegaţiei FMI aflaţi la Bucureşti.
Surse guvernamentale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că delegaţia FMI se va întâlni miercuri, cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi ulterior, în aceeaşi seară, cu grupul de miniştri desemnat să negocieze cu instituţia financiară.
La cea de-a doua întâlnire ar putea participa şi premierul Emil Boc.
Reprezentanţii FMI au avut deja discuţii, la nivel de experţi, cu banca centrală şi Ministerul Finanţelor Publice.
Echipa desemnată de premier pentru discuţiile cu FMI este formată din miniştrii Finanţelor, Economiei, Transporturilor, IMM-urilor şi Muncii (Gheorghe Pogea, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Constantin Niţă şi Marian Sârbu) şi vicepremierul Dan Nica, a anunţat luni vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. Grupul are mandat de principiu să abordeze temele legate de plafonul garanţiilor guvernamentale, resursele pentru investiţii, neimpozitarea profitului reinvestit şi problema deficitului bugetar.
O delegaţie a FMI, condusă de Jeffrey Franks, a sosit marţi la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by aprobat de boardul instituţiei în mai, discuţiile urmând să se încheie pe 10 august.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva băncii centrale, iar primii bani de la UE (1,5 miliarde de euro) au fost acordaţi la sfârşitul săptămânii trecute.
Potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI, instituţia ar trebui să vireze cea de-a doua tranşă, de 1,718 miliarde DST (circa 1,9 miliarde euro) din împrumut pe 15 septembrie, în funcţie de rezultatele primei evaluări şi a performanţelor economice până la jumătatea anului.