Premierul Emil Boc a cerut, luni, în şedinţa coaliţiei, ca PSD să îşi asume, împreună cu PDL, "Parteneriatul pentru România" în ceea ce priveşte realizarea reformelor structurale şi asigurarea stabilităţii economice, a declarat, luni, după şedinţei coaliţiei, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur.
El a precizat că în cadrul şedinţei coaliţiei s-a propus un calendar de acţiuni pentru perioada următoare, care să fie urmărite în coaliţie dar şi de către Guvern, pe următoarele teme importante: reforma învăţământului, pachetul de legi pentru învăţâmănt, legile privind descentralizarea, salarizarea unică, reforma şi restructurarea agenţiilor guvernamentale.
Întrebat dacă în şedinţa coaliţiei s-a luat în discuţie faptul că PSD nu doreşte ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe pachetul de legi privind Educaţie, considerând că este un gest "pompieristic", Flutur a precizat că se va discuta în coaliţie referitor la metoda prin care acest pachet de legi să fie promovat.
"Discutăm în coaliţie prin ce fel de metode să facem... asumarea răspunderii, sau cât de repede dorim acest lucru. Problema învăţământului este una urgentă, care trebuie clarificată, pentru a nu crea confuzii", a spus Flutur.
El a arătat că, pentru a evita episoade de genul celui întâmplat la o universitate particulară, trebuie să existe o legisalţie unitară care să evite asfel de accidente sau incidente.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat, sâmbătă, după şedinţa BPN, că formaţiunea sa nu este de acord cu angajarea răspunderii Guvernului pe pachetul de legi privind Educaţia, întrucât aceasta ar reprezenta o soluţie pompieristică.
"Suntem de acord cu pachetul de legi privind Educaţie, nu suntem de acord cu asumarea răspunderii pentru că nu credem că este normal să facem o soluţie pompieristică", a spus Duvăz.
Guvernul intenţionează să finalizeze, până la 14 august, proiectele de legi privind reforma în educaţie, pe baza soluţiilor propuse de comisia prezidenţială condusă de profesorul Mircea Miclea, şi să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru aceste legi, a anunţat premierul Emil Boc.
El a cerut partidelor care au semnat Pactul naţional pentru educaţie să îşi desemneze experţi care să contribuie la elaborarea acestor legi.
În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul a cerut ministrului Educaţiei să pregătească un nou set de legi privind învăţământul universitar, prin care să fie evitate cazuri de genul celor înregistrate la Universitatea Spiru Haret.
Universitatea "Spiru Haret" este verificată de o echipă de control a Ministerului Educaţiei, care controlează situaţia cataloagelor, a înscrierilor şi a eliberării actelor de absolvire, precum şi documentele privind şcolarizarea studenţilor.
Universitatea "Spiru Haret" a cerut 56.000 de formulare de diplome de licenţă, dar Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a comunicat ministerului că aceasta ar avea 13.000 de absolvenţi, deci cererea ar fi nerealistă. Concret, restul diplomelor peste cele 13.000 ar fi ilegale.
Toate cele 25 de facultăţi ale Universităţii "Spiru Haret", cu 49 de domenii de licenţă şi 53 specializări sau programe de studii au autorizare de funcţionare provizorie sau acreditare atât pentru învăţământul de zi, frecvenţă redusă sau la distanţă. În schimb, cele 53 de centre teritoriale pentru învăţământul la distanţă ale Universităţii "Spiru Haret", 44 din România şi nouă din alte ţări, nu funcţionează legal.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, că asumarea răspunderii Guvernului pe un pachet de legi important cum sunt cele ale educaţiei reprezintă un gest mai degrabă electoral, PSD nefiind dispus că intre într-un astfel de joc.
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea este împotriva asumării răspunderii Guvernului pe un pachet de legi privind un domeniu atât de important cum este educaţia, el afirmând însă că elaborarea actelor normative de la Executiv trebuie urmată de dezbatere publică şi vot.
Universitatea "Spiru Haret" a decis, săptămâna trecută, să sesizeze comisiile pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la "acţiunile injuste" ale ministrului Ecaterina Andronescu îndreptate împotriva USH şi a învăţământului privat în ansamblu.