Autorităţile sanitare recomandă populaţiei câteva reguli simple de igienă care pot limita răspândirea virusului gripei A H1N1 şi pot salva vieţi, relatează AFP.
Multe dintre aceste recomandări sunt utile inclusiv în perioada gripei sezoniere, care provoacă anual moartea a circa 500.000 de persoane la nivel mondial.
"Spălarea mâinilor, dar şi folosirea gelurilor hidroalcoolice, pot limita răspândirea virusurilor", a precizat Richard Besser, din cadrul centrului american pentru controlul bolilor (CDC). Recomandarea este valabilă şi pentru gastroenterită, care afectează anual milioane de persoane în Europa, susţin specialiştii.
Spălatul pe mâini cu săpun durează minim 30 de secunde, fiind necesară curăţarea zonelor de dintre degete. De asemenea, este recomandat să ne ştergem pe mâini cu un prosop uscat şi unul umed sau de preferat cu un şerveţel folosit inclusiv pentru închiderea robinetului şi deschiderea uşei în toaletele publice.
Pentru a limita transmiterea virusului, în timp ce tuşim, cel mai bine ar fi să ne acoperim "nu cu mâna, ci cu braţul", a precizat doctorul Besser. Acest lucru este recomandat pentru a evita răspândirea microbilor pe toate obiectele atinse.
Suflatul nasului, strănutatul, scuipatul şi tuşitul pot fi gesturi foarte riscante. În caz de tuse, trebuie acoperită gura cu o batistă de unică folosinţă. Apoi, este incidată spălarea mânilor. Batista de unică folosinţă trebuie aruncată într-un coş de gunoi, recomandabil cu capac.
Este de preferat, pe cât posibil în lipsa dotării cu măşti, păstrarea unei distanţe minime de protecţie sanitară de doi metri între persoane, potrivit autorităţilor sanitare.
În privinţa salutului, ar trebui să ne obişnuim să inclinăm capul decât să strângem o mână plină de microbi.
Aerisirea incintelor şi dezinfectarea frecventă a clanţelor uşilor, a robinetelor, paharelor şi ramelor de ochelari, a telefoanelor, tastaturilor de calculator, nu este inutilă.
Un bolnav care prezintă simptome gripale (febră, dureri de cap, stări de oboseală) ar trebui să stea acasă.
Orice persoană bolnavă de gripă ar trebui să poarte o mască pentru a evita contaminarea persoanelor din anturajul său.
"Ar fi de dorit ca toţi bolnavii să o poarte pentru a diminua valul pandemic", a declarat profesorul Houssin. Acestea ar trebuie schimbate la un interval de patru ore, a precizat el.
Măştile filtrante care protejează de contanimare sunt folosite de asemenea de îngrijitori sau de persoanele expuse în mod direct visurului prin activitatea desfăşurată (echipe de salvare, casiere în domeniul alimentar etc).
Purtarea de măşti s-a extins în Europa, cât şi în anumite ţări din Asia afectate de gripe sezoniere.