Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 24 iul 2009 - Anul XIV, nr. 171 (4157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noua lege a pensiilor va înăspri condiţiile de pensionare pe caz de boală

Vineri, 24 Iulie 2009 (17:08:01)

Noua lege a pensiilor va avea condiţii mult mai stricte pentru cei care vor să iasă la pensile pe caz de boală, în prezent fiind din ce în ce mai multe astfel de persoane, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Şeitan.

Şeitan a precizat că prin noile prevederi va fi îngrădită posibilitatea de a obţine uşor un certificat medical, cum este în prezent.

"Doctorii de asigurări trebuie să analizeze mai atent aceste condiţii. Trebuie şi va fi îngrădită posibilitatea de a obţine de la un doctor un certificat medical pentru 90 de zile, după care te trezeşti pensionar", a mai spus Şeitan.

El a adăugat că sistemele speciale vor fi integrate în noua lege, iar legile speciale vor fi abrogate.

Consilierul de stat a subliniat că se încearcă respectarea calendarului de aprobare a acestei legi, astfel ca până la sfârşitul lunii octombrie să fie finalizat proiectul, după care să fie supus dezbaterii publice. Guvernul ar urma să aprobe proiectul de lege până la sfârşitul anului, după care va fi supus dezbaterii şi aprobării în Parlament în primul semestrul din 2010, a mai spus Şeitan.

"Sunt multe probleme care trebuie decise politic în legătură cu acest proiect. În prezent au loc discuţii în Coaliţie, în Guvern, urmând a fi făcut şi un calcul financiar în legătură cu sumele necesare aplicării acestei legi", a adăugat Şeitan.

Noua lege a pensiilor, aflată în curs de elaborare, va prelua prevederile acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană privind creşterea vârstei de pensionare, în special pentru femei, şi de egalizare a acesteia la 65 ani după 2014, au precizat reprezentanţii Guvernului.

"Aşa cum a fost anunţat anterior, vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor va fi egalizată gradual în timp, după 2014, prevedere deja prezentată în acordul încheiat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Este o măsură care face parte din condiţiile comunitare", a declarat consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Şeitan.

Termenul avansat anterior de Guvern pentru finalizarea acestui proces este anul 2030.

Potrivit acordului încheiat cu FMI, Guvernul s-a angajat să revizuiască până la 31 decembrie legislaţia privind pensiile, prin măsuri pentru indexarea acestora cu inflaţia, limitarea posibilităţilor de majorare discreţionară a pensiilor şi ajustarea graduală a vârstei de pensionare, în special pentru femei.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a anunţat de mai multe ori în acest an că vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor va fi egalizată gradual, conform acordului cu FMI.

El a precizat, în luna mai, că vârsta medie de pensionare este în prezent de 63,5 ani în cazul bărbaţilor şi 57,5 ani în cazul femeilor şi că propunerea Guvernului este ca egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani să fie realizată până în anul 2030.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, deficitul din sistemul de pensii în România va depăşi 5% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2020, va urma un trend ascendent în următoarele trei decenii după care se va reduce, până în 2050, la 6,2% din PIB.

Deficitele vor fi generate de ritmul de îmbătrânire al populaţiei, precum şi de pensiile "generoase" stipulate în sistemul actual - în special în urma majorărilor recente ale pensiilor - şi de costurile tranziţiei unei părţi din contribuţiile de la Pilonul I (pensii asigurate prin sistemul public administrat de stat, finanţate din bugetul de asigurări sociale) către Pilonul II (pensii asigurate prin contribuţii obligatorii la fonduri de pensii administrate privat).

Acordul cu FMI mai prevede că pensiile vor fi indexate cu rata anuală a inflaţiei, urmând să se renunţe la ajustarea în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie, sistem practicat în prezent, pentru a echilibra pe termen mediu şi lung fondul de pensii.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua lege a pensiilor va înăspri condiţiile de pensionare pe caz de boală.
 Vizualizări articol: 437 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Noua lege a pensiilor va înăspri condiţiile de pensionare pe caz de boală3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei