Ministerul Sănătăţii recomandă organizatorilor taberelor şcolare să asigure condiţii corespunzatoare de cazare, să respecte normele de igienă alimentară, să folosească alimente proaspete, iar copiii să fie hidrataţi corespunzător în perioada caniculei.
Instructorii taberelor nu trebuie să îi lăse pe copii la soare sau în apă la orele prânzului, potrivit Ministerului Sănătăţii.
"Este foarte important să înţelegem că soarele este foarte periculos la vremea amiezii şi, de aceea, cel mai bine este să fie evitate, mai ales de către persoanele vârstnice cu afecţiuni cronice, de copii mici şi de bolnavi", a declarat, vineri, subecretarul de stat pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat.
Acesta a mai spus că este indicat ca oamenii să bea doi - trei litri de lichid pe zi, precizând că este vorba despre apă, ceai sau sucuri de fructe, şi mai puţină cafea, băuturi alcoolice sau alte produse care conţin cofeină.
De asemenea, alimentaţia trebuie să conţină multe legume şi fructe, supe, precum şi alte alimente uşoare, fiind necesar să fie evitate grăsimile, a spus Arafat.
Oamenii sunt sfătuiţi ca în zilele cu temperaturi peste 35 de grade Celsius să evite expunerea la soare între orele 11.00 şi 18.00, să poarte haine de culoare deschisă, să consume 1,5-2 litri de lichide pe zi, fructe şi legume proaspete şi să evite activităţile solicitante în exterior.
Meteorologii au avertizat că vineri după-amiază temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35 de grade în majoritatea zonelor ţării, iar în Lunca Dunării se vor depăşi 38-39 de grade în puncte izolate. Indicele confortului termic temperatură-umezeala va depăşi pragul critic de 80, îndeosebi la câmpie.
De asemenea, sâmbătă după-amiază vremea se va menţine caniculară în sud şi est, unde maximele termice se vor situa local peste 37 de grade şi izolat peste 39 de grade, în timp ce în vest, centru şi nord instabilitatea atmosferica se va accentua şi vor fi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi local averse.