Romsilva va disponibiliza până la sfârşitul anului 447 de salariaţi, după ce a concediat circa 550 de angajaţi în primele şase luni, ca parte a programului de restructurare a regiei, în urma retrocedării terenurilor forestiere către foştii proprietari.
Programul de restructurare a Romsilva a fost aprobat, miercuri, în şedinţa de guvern, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Astfel, numărul total al salariaţilor Romsilva vizaţi de măsurile de concediere colectivă în 2009 este de 982 de persoane.
În prezent, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva are 20.370 de angajaţi.
Până la sfârşitul anului 2006 au fost concediaţi 798 de salariaţi din cadrul Romsilva, în anul 2007 încă 1.075 de de angajaţi, iar până la sfârşitul anului 2008 au fost disponibilizaţi alţi 550 de salariaţi.
Totodată, Guvernul a aprobat, miercuri, normele metodologice de acordare, utilizare şi control al sumelor anuale destinate gestionării fondului forestier aflat în proprietate privată şi a celui din proprietate publică şi privată a unităţilor teritoriale.
Normele prevăd alocarea anuală de la buget, prin autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură, a unor sume pentru asigurarea integrală a costurilor administrării sau a serviciilor silvice pentru fondul forestier aflat în proprietate, dacă suprafaţa proprietăţii este mai mică sau egală cu 30 de hectare, compensarea contravalorii produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamentele silvice, respectiv restricţii la recoltarea masei lemnoase.
Totodată actul normativ prevede asigurarea de la buget a diferenţei dintre sumele necesare pentru finanţarea lucrărilor de regenerare a pădurilor, combaterea bolilor şi dăunătorilor, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 de hectare, refacerea pădurilor şi a căilor forestiere de transport afectate de calamităţi naturale sau de incendii cu autor necunoscut şi sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării asociaţiilor de proprietari de păduri;
Având în vedere că noile forme de sprijin nu au fost reglementate şi notificate Comisiei Europene, ele vor putea fi acordate numai după obţinerea deciziei favorabile a CE.
De la începutul anului viitor, toate formele de sprijin prevăzute de Codul Silvic, se vor finanţa numai după primirea deciziei favorabile a Comisiei Europene privind ajutoarele de stat.