Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 iul 2009 - Anul XIV, nr. 170 (4156)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România nu a decis dacă va cere CE să permită ajutoare de stat în minerit şi după anul 2010

Joi, 23 Iulie 2009 (17:50:24)

Autorităţile nu au hotărât încă dacă vor cere Comisiei Europene extinderea acordării de ajutoare de stat către Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Compania Naţională a Uraniului (CNU) şi după anul 2010, decizia urmând să ţină cont de proiectul de restructurare a producţiei de electricitate.

"Încă nu a fost decisă solicitarea extinderii acordării după 2010 a ajutorului de stat pentru CNH şi CNU, această decizie urmând să fie luată în corelare cu aprobarea restructurării energeticii româneşti. Din ultimele informaţii, se conturează intenţia de renunţare la regulamentul specific de acordare a ajutoarelor de stat în minerit, urmând ca acordarea să se facă pe baza regulamentului general al ajutoarelor", a anunţat Ministerul Economiei, la solicitarea MEDIAFAX.

Din anul 2007, cele două companii sunt singurele unităţi miniere care primesc ajutor de stat, conform sursei citate.

În cazul CNH, valoarea ajutorului de stat a fost de 112,3 milioane euro în 2007, 92 milioane euro anul trecut şi 69 milioane euro în acest an, urmând ca în 2010 compania să primească 59,3 milioane euro. Ajutoarele de stat acordate CNU în intervalul 2007-2010 se ridică la 78,4 milioane euro.

Guvernul a redus subvenţiile pe produse acordate în acest an CNH Petroşani, comparativ cu sprijinul asigurat anul trecut, diminuarea ajutorului fiind inclusă în acordul cu UE, în vederea eliminării totale a acestora.

Subvenţia pe unitatea de produs pentru CNH a fost stabilită, prin hotărâre de guvern, la 29,24 lei/gigacalorie huilă energetică, faţă de 35,7 lei/gigacalorie în 2008, suma totală fiind menţinută la 281,05 milioane de lei. Pentru CNU Bucureşti au fost aprobate subvenţii totale de 30,5 milioane de lei şi un ajutor de protecţie socială de 2,9 milioane de lei.

CNH este cel mai mare datornic al statului, cu datorii de peste 2,9 miliarde de lei, din care majorările şi penalităţile reprezintă 2,01 miliarde de lei. Majoritatea datoriilor CNH către bugetul de stat au fost şterse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern la finele anului 2006, dar care nu a primit până în prezent avizul Parlamentului şi, implicit, nu a fost pusă în aplicare.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a declarat, în luna februarie, că producţia de huilă va continua să fie subvenţionată de la bugetul de stat, cel puţin până în 2011, iar numărul de angajaţi al CNH va fi redus de la circa 10.000 până la cel mult 8.500.

Şerban a mai spus, atunci, că singurul mod de a menţine în activitate CNH este prin subvenţionare, ca măsură politică, nu economică, dar ME intenţionează să elaboreze o serie de măsuri care vor viza, până în 2010-2011, încetarea subvenţionării de către stat, "ceea ce va fi foarte greu".

Autorităţile, împreună cu sindicatele şi patronatele, au format, în luna ianaurie, grupuri de lucru pentru găsirea de soluţii la criza economică mondială, şi au propus contractarea de către ME a unor credite de 390 milioane euro pentru CNH, programul de închidere a minelor şi regenerarea zonelor afectate de închiderea unor mine.

Fostul Guvern a anunţat, în august 2008, că va reorganiza CNH până la sfârşitul lunii noiembrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România nu a decis dacă va cere CE să permită ajutoare de stat în minerit şi după anul 2010.
 Vizualizări articol: 758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România nu a decis dacă va cere CE să permită ajutoare de stat în minerit şi după anul 20100.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei