Guvernul intenţionează să înfiinţeze un Consiliu interinstituţional care să găsească soluţii de reducere a numărului de plângeri formulate la CEDO în condiţiile în care România se află pe locul al treilea, după Rusia şi Turcia, în ceea ce priveşte numărul reclamaţiilor pentru încălcarea proprietăţii
Consiliul ar urma să propună soluţii legale şi de practică administrativă pentru diminuarea numărului de cazuri aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi să urmărească aplicarea acestor măsuri, au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, surse din mai multe ministere.
Printre măsurile pe care le va avea în vedere noul Consiliu sunt modificarea legislaţiei în ce priveşte executarea hotărârilor judecătoreşti la nivelul consiliilor locale şi judeţene, precum şi iniţierea de controale referitoare la îndeplinirea obligaţiilor legale în cazul retrocedărilor la nivel local, pentru "responsabilizarea" prefecturilor şi a primăriilor.
Consiliul ar putea propune şi modificarea Legii caselor naţionalizate, după o analiză pe această temă, au arătat sursele citate.
"Prin aceste măsuri se urmăreşte practic reducerea numărului de condamnări ale României la CEDO", au afirmat sursele.
Potrivit acestora, România se află pe locul al treilea, după Rusia şi Turcia, în ceea ce priveşte numărul de plângeri privind încălcarea repetată a dreptului la proprietate, ca urmare a imposibilităţii de a acorda despăgubiri băneşti în schimbul imobilelor care nu au putut fi retrocedate în natură.
Statul român a fost, în 2008, pe primul loc în ceea ce priveşte suma totală plătită ca daune în urma pierderii proceselor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Guvernul de la Bucureşti fiind obligat la plata a 12 milioane de euro, către reclamanţi.
Potrivit unui raport al Comitetului Ministerial al instanţei europene, România a fost sancţionată, în medie pe proces pierdut, cu aproximativ 81.000 de euro.
România înregistra, la 31 decembrie 2008, cel mai mic procent de plăţi efectuate la timp ( 5%) şi avea cele mai multe plăţi neefectuate la timp (20%).
În luna februarie, statul român se afla pe locul al treilea în topul ţărilor împotriva cărora sunt depuse plângeri la CEDO (9.200 reclamaţii, 9,1% din total), nerespectarea dreptului de proprietate fiind cea mai frecventă cauză de condamnare. Cele mai multe plângeri erau depuse împotriva Rusiei (28.550 reclamaţii, 27,8% din total) şi Turciei (11.500 plângeri, 11,2% din total).
Persoane, organizaţii şi agenţii guvernamentale pot depune la CEDO plângeri privind o presupusă încălcare a drepturilor omului împotriva unui stat membru al Consiliului Europei.