România a făcut progrese în procesul de reformă prin adoptarea celor două coduri şi începerea procedurilor pentru adoptarea celor două coduri de procedură civilă şi penală, a declarat, miercuri, Johanes Laitenberger, purtător de cuvânt al CE.
El a menţionat de asemenea, în prezentarea raportului, parcursul pozitiv al activităţii DNA precum şi rezultatele eficiente înregistrate de ANI.
"Totuşi, eforturile de reformă sunt în continuare fragmentate iar procesul este politizat", a spus Laitenberger.
El a citit de asemenea fragmente din raport, menţionând faptul că cele două coduri au fost "updatate" dar nu au au fost adoptate altele noi.
Laitenberger a subliniat că "este nevoie de un consens deplin în spatele reformelor".
CE a adoptat, miercuri, în ultimul colegiu al comisarilor înaintea vacanţei, rapoartele pe tema progreselor în domeniul Justiţiei pentru România şi Bulgaria.
Raportul arată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzei de salvgardare, că MCV trebuie să continue şi că următorul raport va fi prezentat în vara anului 2010.
În document se menţionează că România a recâştigat impulsul în ceea ce priveşte procesul de reformă dar, pentru a putea demonstra progrese susţinute, procesul de reformă judiciară nu ar trebui politizat. De asemenea, în document se arată că România se luptă încă "pentru a depăşi moştenirea unei Constituţii uneori ambigue şi faptul că cele două coduri, Civil şi Penal, nu au fost complet revizuite, ci preluate din trecutul comunist".
Comisia propune "continuarea cât mai devreme, de către organismele judiciare şi disciplinare, a cazurilor transmise de ANI referitor la averile nejustificate, incompatibilităţi şi conflicte de interese" şi "invită" România să facă o evaluare a impactului celor patru coduri, dar şi să realizeze o consultare publică eficientă pe tema celor două coduri de procedură civilă şi penală, a căror adoptare este cerută cât mai curând.