Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iul 2009 - Anul XIV, nr. 169 (4155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană:Principala responsabilitate pentru progresul limitat din Justiţie aparţine lui Băsescu

Miercuri, 22 Iulie 2009 (16:41:40)

Preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că Raportul de ţară pe Justiţie reprezintă o bilă neagră, dată de continuarea monitorizării, el apreciind că responsabilitatea pentru progresele limitate şi neconvingătoare aparţine preşedintelui Traian Băsescu.

Geoană a subliniat că Traian Băsescu este principalul responsabil pentru situaţia din Justiţie, întrucât şeful statului a cerut şi a primit, din 2005, continuitate în Justiţie, iar Daniel Morar, Laura Codruţa Kovesi, Cătălin Predoiu şi Doru Ţuluş reprezintă alegeri şi nominalizări făcute de el.

Liderul PSD a arătat că a sperat, "ca toată lumea", ca acest raport să fie ultimul, însă progresele din Justiţie au fost considerate neconvingătoare, iar Raportul reprezintă, pe fond, un eşec.

Potrivit lui Geoană, Raportul nu surprinde decât parţial situaţia din Justiţie, arătând că una este realitatea care se vede de la Bruxelles şi alta situaţia din sălile de judecată.

Continuarea monitorizării pe Justiţie reprezintă o bilă neagră, a apreciat Geoană, care a arătat că multe dintre problemele grave ale Justiţiei din România nu au fost prinse în Raport. El s-a referit, în acest sens, la subfinanţarea sistemului, la faptul că acesta se află în faţa unui blocaj iminent şi la faptul că Justiţia este ineficientă, durata proceselor fiind un argument în acest sens.

Geoană a menţionat că Raportul nu surprinde, de asemenea, Justiţia în raporturile sale cu cetăţeanul.

El a subliniat că, de fapt, concluzia acestui Raport este că va existat un alt raport peste un an şi că Justiţia a înregistrat rezultate parţiale şi neconvingătoare.

"Evaluarea reală a a sistemului juridic arată că Justiţia în ultimii cinci ani nu a făcut decât progrese parţiale, limitate şi, pe fond, neconvingătoare. Traian Băsescu a cerut şi a primit din 2004 continuitate în Justiţie. Dacă la nivelul guvernării poate că nu au fost întotdeauna figurile politice pe care domnul Băsescu le-ar fi dori, în zona Justiţiei, domnul Morar, domnul Predoiu, domnul Ţuluş, doamna Kovesi, toate acestea reprezintă alegeri şi nominalizări ale domnului Băsescu. De aceea, într-un fel, la cinci ani de la momentul în care românii au acordat încrederea actualului preşedinte, putem spune că principala responsabilitate pentru progresul limitat şi neconvingător din Justiţie aparţine domnului Băsescu şi regimului pe care îl patronează", a spus Geoană.

Liderul PSD a precizat că în acest moment există obligaţia politică, la nivelul Parlamentului şi al instituţiilor statului, de a crea condiţiile pentru eliminarea mecanismelor de monitorizare.

El a arătat că ar trebui să se încerce depolitizarea subiectului, chiar dacă este an electoral şi a conchis apreciind că Raportul a fost unul de rutină, reprezentând o bilă neagră pentru Justiţie.

CE a adoptat, miercuri, în ultimul colegiu al comisarilor înaintea vacanţei, rapoartele pe tema progreselor în domeniul Justiţiei pentru România şi Bulgaria.

Raportul arată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzei de salvgardare, că MCV trebuie să continue şi că următorul raport va fi prezentat în vara anului 2010.

În document se menţionează că România a recâştigat impulsul în ceea ce priveşte procesul de reformă dar, pentru a putea demonstra progrese susţinute, procesul de reformă judiciară nu ar trebui politizat.

Comisia propune "continuarea cât mai devreme, de către organismele judiciare şi disciplinare, a cazurilor transmise de ANI referitor la averile nejustificate, incompatibilităţi şi conflicte de interese" şi "invită" România să facă o evaluare a impactului celor patru coduri, dar şi să realizeze o consultare publică eficientă pe tema celor două coduri de procedură civilă şi penală, a căror adoptare este cerută cât mai curând.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană:Principala responsabilitate pentru progresul limitat din Justiţie aparţine lui Băsescu.
 Vizualizări articol: 835 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană:Principala responsabilitate pentru progresul limitat din Justiţie aparţine lui Băsescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei