Convenţia de garantare a creditelor contractate pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul "Prima Casă" va fi modificată joi, prin introducerea unei prevederi care va permite includerea în program şi a apartamentelor nou-construite prin credit bancar şi deja ipotecate.
Decizia a fost luată în întâlnirea de marţi a premierului Emil Boc cu reprezentanţii băncilor interesate de programul "Prima Casă". La discuţie au participat în principal directori ai băncilor care nu au semnat încă convenţia de garantare, dar şi bănci care au aderat deja la acest program.
Potrivit vicepreşedintelui Raiffeisen Răzvan Munteanu, alte probleme discutate la Guvern au fost modul de constituire a asigurării pentru locuinţe şi de executare a garanţiei în caz de neplată.
"Garanţia este irevocabilă", a spus vicepreşedintele băncii, la sfârşitul întâlnirii de la Guvern.
În forma actuală, convenţia prevede anumite situaţii în care garanţia nu se plăteşte.
El a arătat că aceste modificări nu vor schimba structura programului "Prima Casă".
Convenţia este semnată între Ministerul Finanţelor şi Fondul Naţional de Garantare pentru IMM, pe de-o parte, şi reprezentanţii băncilor interesate de acest program.
Guvernul a primit oferte de la 20 de bănci pentru credite în valoare totală de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit la un miliard de euro.
Persoanele care vor să ia credite prin programul "Prima Casă" vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.