Modificările la programul "Prima Casă", convenite în discuţia de marţi a premierului Emil Boc cu reprezentanţii băncilor, vor fi aduse la cunoştinţa miniştrilor şi aprobate în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Premierul Emil Boc s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii băncilor interesate de programul "Prima Casă", pentru a analiza detaliile convenţiei de garantare a creditelor.
"În urma discuţiilor, au fost găsite soluţii la problemele tehnice ridicate de către reprezentanţii băncilor, urmând ca acestea să fie aduse la cunoştinţa membrilor Cabinetului în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, când vor fi şi aprobate actele necesare pentru ca toate cele 19 bănci interesate să poată derula activităţi de creditare în cadrul Programului «Prima casă»", se arată într-un comunicat al Guvernului.
La finalul întâlnirii de la Guvern, reprezentanţii băncilor au anunţat că textul convenţiei de garantare a creditelor contractate pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul "Prima Casă" va fi modificat joi, prin introducerea unei prevederi care va permite includerea în program şi a apartamentelor nou-construite prin credit bancar şi deja ipotecate.
Alte probleme discutate la Guvern au fost modul de constituire a asigurării pentru locuinţe şi de executare a garanţiei în caz de neplată.
Convenţia este semnată între Ministerul Finanţelor şi Fondul Naţional de Garantare pentru IMM, pe de-o parte, şi reprezentanţii băncilor interesate de acest program.
Guvernul a primit oferte de la 20 de bănci pentru credite în valoare totală de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit la un miliard de euro.
Până în prezent, convenţia a fost semnată de 13 bănci.
Persoanele care vor să ia credite prin programul "Prima Casă" vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.